Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Δ. Κονταξή Αγρίνιο Τόποι Μνήμης

 

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Δ. Κονταξή

Αγρίνιο Τόποι Μνήμης

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Παρασκευή το βράδυ 10 Ιουνίου στο πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του καθηγητή Κώστα Κονταξή με τίτλο «Αγρίνιο Τόποι Μνήμης». (ο κ. Κονταξής έχει συγγράψει άνω των δέκα βιβλίων, ξεκινώντας από το μακρινό 1974 με το βιβλίο «Της προσφυγιάς η μοίρα» που επανεκδόθηκε το 2007). 

 

Ο Δήμος Αγρινίου πάντα στέκεται «Αρωγός και ενισχύει προσπάθειες πνευματικής δημιουργίας που προβάλλουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου στον χαιρετισμό του-πρόλογο στο βιβλίο.

Με την έκδοση αυτή του Δήμου εμπλουτίζονται οι γνώσεις για το παρελθόν της πόλης και μια ανάγνωσή του είναι τόσο κατατοπιστική που ακόμα και ένας που θα το διαβάσει όπου κι αν ζει, θα γνωρίσει το Αγρίνιο σαν να γεννήθηκε σ’ αυτό.  

Μέσα στις 360 σελίδες του περιέχονται συγκεντρωμένα όλα τα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά στοιχεία που απαρτίζουν την πόλη που γίνεται πατρίδα και αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο από όπου κι αν προέρχεται. 

Το βιβλίο γίνεται πολύτιμος οδηγός για τον αναγνώστη και τον κάνει να νοιώθει υπερήφανος αν κατοικεί, σπουδάζει εργάζεται η απλώς διαμένει στην πόλη. 

Ο συγγραφέας μέσα από τα 9 κεφάλαια του βιβλίου του, μας δίνει άπειρες πληροφορίες για αυτά που συνθέτουν τους τόπους μνήμης του Αγρινίου. Όπως γράφει στον πρόλογό του «τόποι μνήμης είναι οι οντότητες υλικές ή όχι». Ταξινομεί και περιγράφει καθετί μέσα και έξω από το Αγρίνιο. Πάρκο-πλατείες-δρόμοι-γήπεδο-ναοί-ξωκλήσια-σχολεία-δημοτικά κτήρια-μουσεία-καπναποθήκες-κτίσματα-τοπωνύμια-μνημεία-ιστορικά γεγονότα-δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και πολλές άγνωστες στους πολλούς φωτογραφίες, συνθέτουν μια πολύτιμη καταγραφή του τόπου για το παρελθόν που έφυγε.

Ακόμα περιέχει αποσπάσματα από αρχειακό υλικό των εφημερίδων «Μαχητής» και «Αναγγελία» γιατί όπως γράφει στο βιβλίο του: «οι ειδήσεις μεταφέρουν την ιστορία από γενιά σε γενιά». 

Στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου συντονιστής ήταν ο κ. Νικόλαος Κανής, δημοσιογράφος και εκδότης του «Μαχητή», που είναι η αρχαιότερη εβδομαδιαία εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας, (61 χρόνια) και έχει λάβει πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις.

Κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με ξεχωριστή χαρά ο Δήμος Αγρινίου παρουσιάζει το βιβλίο του καθηγητή κ. Κονταξή ο οποίος ακολουθεί τα ίχνη του Αγρινιώτικου χρόνου αποκαλύπτει σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Καταγράφει κάθε γωνιά της πόλης που είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την παράδοση. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στις νεότερες γενιές να αξιολογήσουν τα ιστορικά αποτυπώματα της πόλης μας». Συνεχάρη τον συγγραφέα και όσους συμμετείχαν στην έκδοση. 

Πρώτη ομιλήτρια για το βιβλίο του κ. Κονταξή ήταν η κα. Μεταξούλα Μανικάρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγγραφέας επτά βιβλίων και επιμέλειες πρακτικών συνεδρίων. Σημαντικό της έργο είναι το βιβλίο της «Αγρίνιο: Δήμαρχοι και δημαρχίες 1833-2007» που συνεκδόθηκε με τον Δήμο Αγρινίου. Περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες τα περιεχόμενα του βιβλίου του κ. Κονταξή. 

Η κυρία Μαρία Αγγέλη Διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήταν η επόμενη ομιλήτρια στην εκδήλωση.  Συγγραφέας σημαντικών για την τοπική ιστορία βιβλίων, αρθρογραφεί  σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. 

Ξεκίνησε την ομιλία της από την αφιέρωση του βιβλίου του κ. Κονταξή στους 120+3 αδικοσκοτωμένους  Πατριώτες στην Αγία Τριάδα την Μεγάλη Παρασκευή του 1944, τους μάρτυρες-θύματα του Ναζισμού. (το ένατο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο σ’ αυτή την τραγωδία…) Μίλησε για το ποίημα-Αναστάσιμο Μνημόσυνο-του Γιάννη Ρίτσου που έγραψε στις 4 Μαΐου το 1980 για το Αγρίνιο: «Μην κλαίτε μάνες Αγρινιώτισσες,  θάνατος δεν υπάρχει…» (διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο άρθρο του Λίνου Υφαντή για την ανακήρυξη του Ρίτσου Επίτιμου Δημότη Αγρινίου καθώς και ολόκληρο το καθηλωτικό ποίημά του)  https://www.agrinionews.gr/otan-o-giannis-ritsos-anakirychthike-epitimos-dimotis-agrinioy-to-1986/

Αναφέρθηκε στην συνέχεια στον πρόλογο του ομότιμου Πανεπιστημιακού καθηγητή Μιχάλη Γ. Μερακλή (συγγραφέας 88 βιβλίων-4 μεταφράσεων-11 επιμελειών βιβλίων-8 εισηγήσεων σε συνέδρια-και πολλά άλλα!). Περιέγραψε και κατατόπισε τους επισκέπτες στην εκδήλωση για τα περιεχόμενα των κεφαλαίων του βιβλίου. 

Ο συντονιστής κ. Κανής έδωσε τον λόγο στον φίλο του συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Πατρώνη, Πολιτικό Μηχανικό, ερευνητή και φωτογράφο που έχει διασώσει με τις φωτογραφίες του ένα Αγρίνιο που χάθηκε.

Ο κ. Πατρώνης ξεκίνησε ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον συγγραφέα και τον Δήμο Αγρινίου για την προσφορά τους στους Δημότες. Μίλησε για τα σχεδόν δέκα χρόνια που ο κ. Κονταξής αφιέρωσε στην συλλογή πληροφοριών, έλεγχο και γράψιμο. Μίλησε για την συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια στην επιλογή φωτογραφιών από το αρχείο του. Ανέφερε αυτούς που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Τον κ. Χρήστο Παπανίκο για το εξώφυλλο του βιβλίου, «μια νοσταλγική αναπαράσταση της πλατείας Μπέλλου της δεκαετίας του 60». Τους αδελφούς κκ. Χρήστο και Θύμιο Βοϊδή για την βοήθειά τους στην επιλογή των φωτογραφιών και την άρτια εκτύπωση του βιβλίου. Μίλησε για την αεροφωτογραφία του Αγρινίου του 1937 από το αρχείο του Ξυθάλη. Στην προβαλλόμενη φωτογραφία έδειξε τα γνωστά και υπάρχοντα μέχρι σήμερα κτήρια του Αγρινίου. Εκκλησίες, σχολεία, πάρκο, καπναποθήκες, δρόμους και άλλα γνωστά μέρη. Έκλεισε λέγοντας: «Με τα κείμενα και τις φωτογραφίες προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον αναγνώστη να ανακαλύψει την πόλη μας!»  

Ο συγγραφέας μίλησε τελευταίος ευχαριστώντας τον Δήμο που αγκάλιασε το έργο του, τις κυρίες Μανικάρου και Αγγέλη που μίλησαν για το βιβλίο και τον κ. Πατρώνη για την συνεργασία και τις φωτογραφίες του. Το βιβλίο, είπε,  είναι μια μικρή ανταπόδοση στην πόλη που από το 1974 τον καλοδέχθηκε. Λέγοντας πόλη εννοεί τους πολίτες της που από τότε-εκτός τα 4 χρόνια που ήταν στο Παρίσι-είχαν πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Δεν μπορεί να θυμηθεί κάτι παράξενο που να του συνέβη, βοήθησε όπου μπορούσε και βοηθήθηκε από πολλούς όταν είχε κάποια ανάγκη.  

Προχώρησα, συνέχισε, στην συγγραφή του βιβλίου, ύστερα από σύσταση του Δασκάλου μου  Μιχαήλ Γ. Μερακλή το 2011. Τότε στην εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, έκανα εισήγηση  στο Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας με θέμα: «Μνήμη της καθημερινότητας, μνήμη της Τοπικής Ιστορίας, η συλλογική μνήμη στο πέρασμα του χρόνου». Ο δάσκαλός μου με προέτρεψε λέγοντας: «να προχωρήσεις την ομιλία σε βιβλίο». 

Δεν θέλω να σας κουράσω, είπε, θα πω δυο ρίμες, λέξεις θα έλεγα, ανθρώπων της περιοχής μας, της κα. Εύης Παπαδήμα: «του παρελθόντος εικόνες είναι στο παρόν καταφύγιο».  

Και του αειμνήστου καθηγητού Αθανασίου Παλιούρα, φίλου όλων μας, που είχε πει:  «ευτυχισμένος όποιος έζησε και ζει πραγματικά,   τρισευτυχισμένος όποιος αφουγκράστηκε την φωνή του παρελθόντος και στέλνει μηνύματα στο μέλλον».

Και κατέληξε λέγοντας: «η πόλη αποτελεί ένα καθολικό μνημείο, που συμμετέχει στη δημιουργία μιας ενιαίας συλλογικής μνήμης. Και το Αγρίνιο, οι τόποι μνήμης, διανοίγουν το ποιητικό σύνορο ανάμεσα στην μνήμη και την ελπίδα και οριοθετούν το χώρο που γεφυρώνει την μορφή της ζωής που πέρασε με την νέα μορφή της ζωής που θα έρθει».

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την χαιρετισμό της Αντιδημάρχου για τα πολιτιστικά θέματα κυρίας Μαρίας Παπαγεωργίου.

O φιλόλογος και πεζογράφος κ. Ντίνος Μελάχρις απηύθυνε δύο ερωτήσεις στον συγγραφέα που απαντήθηκαν. 

Όλοι οι ομιλητές χειροκροτήθηκαν από τους περίπου εκατό επισκέπτες της εκδήλωσης που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στον ευρύχωρο χώρο της αίθουσας. 

 


Παραβρέθηκαν Πολλοί Αγρινιώτες μεταξύ αυτών, από την Δημοτική αρχή ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η αντιδήμαρχος κα. Μαρία Παπαγεωργίου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Σκορδόπουλος & Κωνσταντίνος Ζώης, ο γραμματέας του Δήμου κ. Δημήτρης Τζιώλης, η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου, η κα. Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, ο συγγραφέας κ. Γιώργος Παληγεώργος, η κα Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη, ο κ. Αντώνης Ναστούλης, η κα. Ιωάννα Σερμιτζέλη, η κα. Αγγελική Λάσκαρη, ο κ. Γιώργος Παληγεώργος, ο κ. Βασίλειος Μαγκλάρας, ο κ. Ντίνος Μελάχρις, και πολλοί άλλοι Αγρινιώτες που αγαπούν τον τόπο τους και επικροτούν τις προσπάθειες των λίγων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης της πόλης του Αγρινίου.

 

Συγχαρητήρια για τον συντονισμό της εκδήλωσης αξίζουν και οι «αφανείς ήρωες» όπως οι συντονιστές του ήχου και οι κυρίες του Κ.Ε.Δ.Α. Έφη Τσακανίκα και Χριστίνα Μπαλάσκα.

 


Τέλος να πούμε ότι η παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Κονταξή για το Αγρίνιο εντάσσεται και εμπλουτίζει τις επετειακές εκδηλώσεις για τις νικηφόρες μάχες στο Βραχώρι. Τότε που οι επαναστατημένοι πρόγονοί  μας πριν 201 χρόνια εκδίωξαν τους Τουρκαλβανούς και απελευθέρωσαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.   

 

Α.Κ.Κ.   

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.