Το βιβλίο «Χωρίς Βαλίτσα» ξεκίνησε το ταξίδι του με «ούριο άνεμο».

 

Το βιβλίο «Χωρίς Βαλίτσα» ξεκίνησε το ταξίδι του με «ούριο άνεμο».

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Στο σχεδόν ενός αιώνα κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, κόσμημα στο κέντρο του Αγρινίου, που ανήκει στον Δήμο, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Χωρίς βαλίτσα» του Ξηρομερίτη συγγραφέα Γιώργου Παληγεώργου το βράδυ της Τετάρτης 1ης Ιουνίου. Η μεγάλη σάλα όπου συνέρχεται το Δημοτικό συμβούλιο γέμισε από σχεδόν 200 καθήμενους και πολλούς όρθιους, στην είσοδο και έξω στα σκαλοπάτια, επισκέπτες.

Πολλά κουτιά άδειασαν, καθώς όλοι θέλανε να προμηθευτούν ένα βιβλίο και ο συγγραφέας δεν προλάβαινε να τα υπογράφει. Αυτό πριν ξεκινήσει η εκδήλωση γιατί με το πέρας σχηματίστηκε μεγάλη ουρά και η αίθουσα παρέμεινε ανοιχτή για  μισή ώρα καθώς όλοι πέρα από την αφιέρωση στα αντίτυπα θέλανε να συγχαρούν προσωπικά τον Γιώργο. Η υποστήριξη του κοινού ήταν πρωτοφανής και ο συγγραφέας συγκινήθηκε πολύ από την συμπαράσταση που έλαβε το πνευματικό του παιδί με το ξεκίνημα.

Και είναι σίγουρο ότι το «Χωρίς Βαλίτσα» θα έχει μπροστά του μεγάλο και πετυχημένο ταξίδι. Δεν τελείωσε καλά-καλά η παρουσίαση στο Αγρίνιο και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, συγχαίροντας τον συγγραφέα, εκδήλωσε την επιθυμία του-που εκφράζει και την επιθυμία των Δημοτών του-να παρουσιαστεί το βιβλίο σύντομα και στον Αστακό!

Ο Δήμος Αγρινίου πρόθυμα παραχώρησε τον χώρο για την βιβλιοπαρουσίαση. Η Αντιδήμαρχος για τα Πολιτιστικά θέματα κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, επέβλεψε την οργάνωση μαζί με το πολύπειρο δραστήριο προσωπικό του Πολιτιστικού τμήματος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε με άψογο τρόπο ο κύριος Ιωάννης Κολοβός,  μαθηματικός και πρώην Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλωακαρνανίας,  πρώην μέλος του Κ.Σ. ΑΔΕΔΥ και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. Καλωσόρισε τους πολλούς επισκέπτες που γέμισαν την αίθουσα, γνωστοί του οι περισσότεροι. Μεταξύ των καλεσμένων επισκεπτών πέρα από την Αντιδήμαρχο κα. Παπαγεωργίου, την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι: κ. Δημήτρης Στρατούλης, πρώην Βουλευτής και Υπουργός, κ. Γιάννης Βαϊνάς πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, πρώην Νομάρχης Αιτωλ/νίας και Βουλευτής,  ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, πρώην βουλευτής Αχαΐας και νυν επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», ο κ. Κώστας Κούστας, Περιφερειακός Σύμβουλος Δ.Ε., ο κ. Γιάννης Τριανταφυλάκης Δήμαρχος Ξηρομέρου, οι κκ. Παναγιώτης Γαζέτας και Παναγιώτης Βραχάς πρώην Δημάρχοι Φυτειών, ο πρώην Δήμαρχος Μενιδίου και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας κ. Μάρκος Βασίλας, ο κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης πρώην Δήμαρχος Θεστιέων, ο πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμφιλοχίας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ροΐδης, οι κκ. Στάθης Μπέτσης και Γιάννης Μπουσμπουρέλης πρώην Κοινοτάρχες Φυτειών, ο κ. Γιάννης Φλωρόπουλος Πρόεδρος Τ.Κ. Φυτειών, ο κ. Γεώργιος Καραμητσόπουλος Επικεφαλής «Συμμαχίας Πολιτών» και αντιδήμαρχος Αγρινίου,  κ. Βασίλης Χατζηλάμπρος  «Αντίστ. Πολιτών», ο κ. Στέλιος Μερμίγκης επικεφαλής της παράταξης «Ανυπόταχτο Αγρίνιο», ο κ. Σταύρος Καμμένος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοβουλίας», η κα. Βασιλική Κ. Μαραγιάννη Πρόεδρος του Ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» και πολλοί άλλοι Αγρινιώτες, Ξηρομερίτες και άλλων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας. Πολλοί ήρθαν για την εκδήλωση από την Αχαΐα και την Αθήνα.   

 

Ο εισηγητής φιλόλογος και πεζογράφος κ. Ντίνος Μελάχρις με μοναδικό τρόπο  παρουσίασε τους ομιλητές και τον συγγραφέα.

 

Εκ μέρους του Δημάρχου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου που απουσιάζει στο εξωτερικό, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Παπαγεωργίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Επιλεγμένα αποσπάσματα από τα 80 διηγήματα, που περιέχονται στις 360 σελίδες του βιβλίου, διάβασε ο κ. Νικόλαος Καραγεώργος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ενώ η κα. Τασούλα Γεωργιάδου , συγγραφέας η ίδια και  χοροδιδασκάλισσα απάγγειλε ποιήματα.

Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Παληγεώργος αναφέρθηκε στο βιβλίο του λέγοντας ότι τα διηγήματά του αποτελούν βιώματά του απ’ τα πρώιμά του χρόνια ίσαμε τα χρόνια της νιότης του. (η πλήρης ομιλία του συγγραφέα ακολουθεί στο τέλος, μπορούμε να την συμπεριλάβομε σαν ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στο βιβλίο του.)

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τα μέλη της χορωδίας ενηλίκων ευρωπαϊκής μουσικής της Κ.Ε.Δ. Αγρινίου που τραγούδησαν και συνόδευσαν την κυρία Αλέκα Μπούκουρα. (Τραγούδι – διεύθυνση).

Η εκδήλωση ενθουσίασε όσους την παρακολούθησαν και το έδειξαν αυτό με τα παρατεταμένα χειροκροτήματά τους και την αυθόρμητη κίνησή τους να συγχαρούν με αγκαλιές και χειραψίες όλους τους ομιλητές. Και φυσικά τον συγκινημένο καταξιωμένο συγγραφέα που οι προσδοκίες του επαληθεύτηκαν και αγκαλιάστηκε με αγάπη από τους πατριώτες του και όχι μόνο.

 Όλοι του ευχήθηκαν να είναι καλοτάξιδο και να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες, οι μεγάλοι να ξαναθυμηθούν ξεχασμένες λέξεις και εποχές και οι νεότεροι να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον τόπο μας και τις για πολλούς «άγνωστες» αλλά εκφραστικές λέξεις των προγόνων μας.

Στο εσώφυλλο του «Χωρίς Βαλίτσα» είναι τυπωμένο το παρακάτω  περιληπτικό βιογραφικό του Γιώργου:

Ο Γιώργος Παληγεώργος γεννήθηκε στο χωριό της Ακαρνανίας Φυτείες (Μαχαλά) Ξηρομέρου όπου τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Τα πρώτα πέντε χρόνια της μέσης εκπαίδευσης μαθήτευσε στο Αγρίνιο και τον τελευταίο στην Πάτρα. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας με κατεύθυνση την κοστολόγηση υπηρεσιών υγείας. Εργάστηκε σε εταιρίες ως Λογιστής στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία και ως ελεύθερος επαγγελματίας Λογιστής στο Αγρίνιο. Δίδαξε για 25 χρόνια στο ΤΕΙ Μεσολογγίου Λογιστική και Κοστολόγηση. Έχει γράψει πολλά άρθρα πολιτιστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δυο συλλογικές εκδόσεις βιβλίων. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έζησε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 ζει στο Αγρίνιο.

Και μια γεύση από το περιεχόμενο του βιβλίου παίρνει κανείς διαβάζοντας στο οπισθόφυλλο, γραμμένο στην «ντοπιολαλιά» της Ακαρνανίας, τα παρακάτω λόγια:


«Μικρός έβγαινα στης πόρτας το πλατύσκαλο να τηράξω την αυλή και το σοκάκι της γειτονιάς, να τηράξω και τη μεγάλη δημοσιά αντίκρα και το δασύλλιο με τα μικρά πεύκα που έκαναν ν’ αξήνουν, να ντύσουνε τη ράχη. Ένα δειλινό η μάνα έβαλε μπρος στο κατώφλι ένα μικρό στρωσίδι πλουμιστό, αλλιώτικο απ’ τα συνηθισμένα. Να μπει ο χινόπωρος, είπε. Είπα τότες με νου μου, ο χινόπωρος θα ’ναι ένας άντρας με λερωμένα παπούτσια».

 

Ακολουθεί η πλήρης Ομιλία του συγγραφέα κ. Γιώργου Παληγεώργου στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Αγρίνιο την 1η Ιουνίου 2022,  (συλλογή διηγημάτων)  «Χωρίς Βαλίτσα». Εκδόσεως «ΑΠΑΡΣΙΣ» Χρονολογία Έκδοσης Μάϊος του 2022, Σελίδες 360, διαστάσεις βιβλίου 21 χ 14 εκατοστά.

 

«Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας, για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για την τιμή!

Λένε πως στις εκδηλώσεις τα καλύτερα τα κρατάνε για το τέλος. Αυτό όμως  απόψε δεν το εγγυάται  η ρητορική μου ανεπάρκεια.

Νιώθω την πικρή γεύση ενός μικρού θανάτου, ότι αυτά τα κείμενα που έρχονται απ’ τα πρώιμά μου χρόνια και φτάνουν ίσαμε τα χρόνια της νιότης μου, έφυγαν απ’ τα χέρια μου, δε μπορώ πια να τα χτενίσω, να τα ομορφύνω· μπήκαν σ’ αυτό το βιβλίο και πήραν το δρόμο τους, τον όποιο δρόμο τους.

Απ’ την άλλη νιώθω και μια απελευθέρωση, ότι ομολόγησα τις πράξεις μου κι αφήνομαι ήσυχος στην κρίση σας, αφήνομαι σ’ εσάς να με δικάσετε ελπίζω ακριβοδίκαια.

Αυτό το βιβλίο έρχεται σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Κάποιοι εκεί έξω λένε, άλλοι φωναχτά κι άλλοι πιο κάλμα, «τι να τα κάνω τα βιβλία σας, ποτέ δε λένε την αλήθεια, ο κόσμος υποφέρει και πεινά κι εσείς τα ίδια παραμύθια», για να παραλλάξω κατά μια λέξη  τους στίχους του Σαββόπουλου, του ελπιδοφόρου τότε Σαββόπουλου, – θυμάστε, απ’ τα δέκα χρόνια κομμάτια-, που είχε τραγουδήσει μοναδικά η αλησμόνητη Δόμνα Σαμίου.

Αυτή η δύσκολη εποχή που ζούμε, που δεν είναι δύσκολη μόνο για τη χώρα μας και την Ελληνική κοινωνία, αλλά και για την ευρύτερη γειτονιά μας και για την Ευρώπη και για ολάκερη την Υφήλιο, είναι απότοκη μιας μεγαλύτερης περιόδου όπου οι ανθρωπιστικές αξίες κι οι ανθρωπιστικές ιδέες υποχώρησαν, παραμερίστηκαν και τελικά ηττήθηκαν. Και σήμερα ζούμε την εξέλιξη αυτής της ήττας, της ήττας του ανθρώπου.

Μέσα σ’ αυτήν την ήττα ακριβώς, φαίνεται και η μεγάλη υποχώρηση της κλασσικής παιδείας· και δεν εννοώ (μόνο) τη θεσμική εκπαίδευση απ’ το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά ή (μόνο) τα προγράμματα των σχολών ανθρωπιστικών σπουδών· εννοώ κυρίως την επικρατούσα αντίληψη στην κοινωνία για το πώς γαλουχείται, πώς διαπλάθεται και πώς τροφοδοτείται ο σύγχρονος ελεύθερος άνθρωπος.

Ίσως πολλοί από σας με ρωτήσετε, «και τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Θα αφεθούμε στην κατρακύλα της ηττοπάθειας, θα φυλακιστούμε στην απαισιοδοξία;». Εγώ ένας χωριάτης που κατέβηκα απ’ το Ξηρόμερο κι απ’ τις Φυτείες, μια απόλυτη κι άμεσα θεραπευτική απάντηση δεν (την) έχω. Γνωρίζω ωστόσο τη διαχρονική απάντηση ενός μεγάλου διανοητή του Αντώνιο Γκράμσι, που είχε πει, «Είμαι απαισιόδοξος λόγω σκέψης, λόγω ευφυΐας, αλλά είμαι αισιόδοξος λόγω θέλησης» και θα προσθέσω και τα λόγια του ποιητή, που είπε, «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».

Νομίζω, είμαστε στη φάση όπου, με δουλειά μερμηγκιού, έστω με δουλειά μερμηγκιού,  οφείλουμε να παράξουμε τη νέα αισιοδοξία, τη νέα βάσιμη αισιοδοξία. Να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να γράφουμε, να γράψουμε τη νέα σελίδα στο βιβλίο του κόσμου, έχοντας πυξίδα την ιστορική αναγκαιότητα που δεν είναι άλλη απ’ την κοινωνία της αλληλεγγύης και της ειρήνης κι έχοντας σταθερό κι αχώριστο σύμβουλό μας την αμφιβολία.

Σας ευχαριστώ εκ βαθέων!»

 

Τα Περιεχόμενα του Βιβλίου:

Αντί πρόλογου

Η πρώτη γέψη του χαλβά

Το χρονικό στη μεριά της αυγής

Χρόνια κι αρμάθες σύκα...

Αύγουστος ήτανε θαρρώ

Μια στοίβα χρόνια

Περιμένοντας τους «χειμώνες» (Αύγουστος 2006)

Ο Αλωνάρης πάει να κρεμάσει το καπέλο του

Τ' Αϊ-Βασιλειού

Το πλεχτό του μποναμά

Χριστούγεννα 1978

Η δίψα! (Ιούνιος 1967)

Τ'ς Πολυσπορίτ'σας

Το κουκούτσι

Ο φτωχός ο Φίλιππος στο χωράφι απόκρευε

Είχαμε έναν καθρέφτη

Η μεσημέρω

Με την κουβέντα μικραίνει η στράτα κι ο αποσταμός

Ο Καράς και τα πράματα (το δάκρυ τ' αλόγου)

Κουβέντα με την πέτρα

Η σάρκα του κρασιού

Το βιολί κι ο τροχός

Ο Φυντανόσπορος

... και τ' όνειρο καπνός

Ώρες καλές

Νια τσ'γάρα δρόμους

Απόστασες κι αποσταμοί... (Χάνια και κυρατζήδες)

Για την ξενιτιά

Δεκαπενταύγουστος 1935

Στο τσουγκάρι της Αϊ-Παρασκευής

Η αύρα στο άβατο

Ο Ανεμόμυλος

Της Αρτοτίβας το γιοφύρι

Ο θάνατος του ποιητή

Το σκούπρο

Η άκρα του κόσμου

Η αλαφράδα και το βολύμι

Η ιστορία ενός κουκιού

Να τραγ'δάς να μη σκιάζισι

Βασιλικός Αμίτ'ς

Οι 120 της Μεγάλης Παρασκευής στο Αγρίνιο, 14 Απρίλη 1944

Τεφτέρι «ενταύθα»

Το πέπλο της... σ ι γ ή ς (Πρωταπριλιά από πάντα!)

Η ανάσα των χαμένων Μικρασιατών

Ο ίσκιος της τραγιάσκας

Το ρολόι μέσα μ'

Να ξέρουν που θα μ' εύρουν

Το φύλλο της Κυδωνιάς (για τη χινοπωρινή ισημερία)

Εκεί...στην ανατροπή της ερημιάς

Έρωτας στα βελανίδια

Μπάνικη και με καλή φωνή

Παλιά γραφή με πένα

Μπα κι γλέπ'ς κι του γαϊδούρ' του θ'κό μ';

Ο θάνατος της αλεπούς

Ο Τζιμ Αρμάου

Μάγουλα με ζάχαρη και χνώτο από μπαζίνα

Ο καφές και το ροβίθι

Μηρυκάζοντας τη χαμένη νοστιμιά...

Καθώς γέρνει η Κυριακή

Περί λύχνων αφάς

Πίσω απ' τα βουνά και πέρα στα χρόνια

Η πεδιλόγα της Καρυάτιδας

Τα ψηφία του Ε9

Τ' αστέρια κατέβαιναν στην στέγη

Τα ηλεκτρόφωνα

Χωρίς βαλίτσα

Πάμε στα βιολιά

Η στράτα θα βρεθεί, ο Μάης ξέρει κι έρχεται!

Η πρώτη τροχιά

Λιακάδα εντός μου!

Μεγαλοβδόμαδο στην Ικτίνου (Θεσσαλονίκη 1982)

Του φεγγαριού η δέση

Το γλυκό σύνορο

Γαλαζοπράσινος μπάλος

Φύλλο πορείας

Μπάνιο σεφτές

Αυτές οι γέψες που κάθονται στα χείλια σου

Ρακή και κάστανο

Ολοχρονίς ο τρύγος

Το κόσκινο

 

















Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…