Στο Παπαστράτειο μέγαρο εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Αγρινίου

 

Στο Παπαστράτειο μέγαρο εκδήλωση του

3ου  Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας


 
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης πρωτοτύπησε διοργανώνοντας μια συγκινητική εκδήλωση με την λήξη του Σχολικού έτους. Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Οι Δάσκαλοι και οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης, εργάστηκαν παράλληλα με τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους και παρουσίασαν στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου μία σπουδαία εκδήλωση με τίτλο: «ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΧΑΙΡΕ», την Τρίτη βράδυ 14 Ιουνίου 2022 Την επιμελήθηκε ο Δάσκαλος Δημήτριος Μπορμπότσιαλος. (βιογραφικό του δάσκαλου στο τέλος του κειμένου).

Η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε με δεκάδες χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, τους υπερήφανους γονείς τους και πολλούς επισκέπτες.

Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως (Μεγάλης Χώρας) κ. Γεώργιος Πιτταροκοίλης, καλωσόρισε στην εκδήλωση τους Μαθητές-γονείς και άλλους επισκέπτες και προλόγισε την εκδήλωση που αποτίνει φόρο τιμής στις χιλιάδες των αδικοχαμένων Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας και στους ενάμιση εκατομμύριο που ξεριζώθηκαν από την από χιλιετηρίδων πατρώα γη.

Αναφέρθηκε στα τραγικά πολεμικά αποτελέσματα της εκστρατείας στην Μικρά Ασία, στην εγκατάλειψη της χώρας μας από τους συμμάχους και στους διωγμούς που βίωσε ο Ελληνισμός.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης δάσκαλος  κ. Μπορμπότσιαλος καλωσόρισε με την σειρά του τους μαθητές και επισκέπτες και μίλησε με πηγαίο λόγο για την πραγματική Ελληνική και Χριστιανική ιστορία της Μικράς Ασίας. Η εμπνευσμένη ομιλία του περιείχε τρείς αλληλένδετες ενότητες. Τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας και τους Ίωνες σοφούς που έδωσαν τα φώτα των επιστημών σε όλο τον δυτικό-και όχι μόνο-κόσμο. Στους Άγιους Πατέρες της Χριστιανικής Θρησκείας που με την παραδειγματική ζωή τους, τα κηρύγματά τους  και τον μαρτυρικό τους θάνατο, μετέδωσαν την Χριστιανική πίστη σε όλη την Ανθρωπότητα, στις επόμενες δύο χιλιετηρίδες. Και έφθασε στον περασμένο αιώνα όταν τραγικά πολιτικά και στρατιωτικά λάθη οδήγησαν στην πανωλεθρία και ματαίωσαν την απελευθέρωση των σκλαβωμένων  τόπων…Ο δάσκαλος συνέχισε με την Ελληνική πρόοδο που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της καταστροφής. Χάρις στην μόρφωση, τα ψυχικά χαρίσματα και την δημιουργικότητα που κουβαλούσαν μέσα τους οι Μικρασιάτες ξεσπιτωμένοι πρόσφυγες, έδωσαν μέσα σε μια δεκαετία δυναμική ώθηση της νέας τους πατρίδας σε όλους τους τομείς. Ξεπέρασαν γρήγορα τις πρώτες δυσκολίες που συνάντησαν και εργαζόμενοι σκληρά έκτισαν ένα προοδευτικό μέλλον για τις Οικογένειές τους. Ενσωματώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, και ενδυνάμωσαν την χώρα μας, Πατρίδα όλων των Ελλήνων. 

Τους δασκάλους θερμά και παρατεταμένα χειροκρότησαν παιδιά και μεγάλοι. 

 

Η ορχήστρα αποτελούμενη από πέντε μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Αγρινίου συνέβαλε τα μέγιστα στην εκδήλωση, εκτελώντας γνωστά παραδοσιακά τραγούδια από το πλούσιο Μικρασιατικό ρεπερτόριο.

Οι μαθήτριες και μαθητές, ο ένας μετά τον άλλο, ανάγνωσαν λογοτεχνικά και ιστορικά κομμάτια της εποποιίας της Μικράς Ασίας, έπαιξαν διάφορα πολύ παραστατικά σκετς αναπαριστώντας την βασανισμένη διαβίωση των Ελλήνων κατά τον ξεριζωμό αλλά και μετά. Όλοι μαζί οι μαθητές τραγούδησαν συνοδευόμενοι από τους άξιους τωρινούς αλλά και πολλά υποσχόμενους μελλοντικούς κορυφαίους μουσικούς!

Οι Δάσκαλοι βαθιά συγκινήθηκαν από την ανταπόκριση του ακροατηρίου και την άκρως ικανοποιητική παρουσία των μαθητών στο «θεατρικό σανίδι» του μεγάρου. Οι κόποι μικρών και μεγάλων ανταμείφθηκαν από την πετυχημένη εκδήλωση. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχασαν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά σπάνιες ερμηνείες από τα νεαρά παιδιά. Και ένα είναι το σίγουρο. Αυτά τα παιδιά με την γνώση της ιστορίας που απέκτησαν από τους δασκάλους τους είναι σίγουρο ότι θα θυμούνται σε όλη τους την ζωή αυτές τις στιγμές που έζησαν. Στο μέλλον τους θα βαδίσουν σωστά γιατί διδάχτηκαν την Ελληνική Ιστορία. Και γι’ αυτό ξεκίνησα γράφοντας για τους «περήφανους γονείς». Όσο τα παιδιά τους θα μεγαλώνουν, θα τα καμαρώνουν για τα επιτεύγματά τους, απόρροια της μαθητείας τους κοντά σε άξιους δασκάλους. Δασκάλους που οι μαθητές τους, τους σέβονται και τους αγαπούν. Αυτό ήταν φανερό σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης από τον ευγενικό τρόπο που τους συμβουλεύονταν και καθοδηγούνταν χωρίς λάθη στην διαδοχή τους στο βήμα των ομιλητών. 

 

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι σεβαστοί πατέρες Κοσμάς Τσιτσιβός, εφημέριος της εκκλησίας Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας, και πατήρ Δημήτριος Πατσιαλός, εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Νεαπόλεως. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημ. Σχολείου Νεαπόλεως κύριος Δημήτρης Νταβαρίνος, (Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Αγίου Βλασίου). Η κυρία Μαρία Συφιάνη, Γραμματέας του Συλλόγου Διδασκάλων «Κοσμάς ο Αιτωλός». Πολλοί γονείς των μαθητών, πολλά παιδιά άλλων μικρότερων τάξεων, πολλοί επισκέπτες της εκδήλωσης. 


 Και δυο λόγια για τους «αφανείς ήρωες». Στην ηχοληψία εργάστηκε ο τεχνικός κ. Παναγιώτης Αυγέρης, και στα φωτιστικά ο κ, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης.  


Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν τα παιδιά, οι αυριανοί χρήσιμοι άνθρωποι της κοινωνίας, οι γονείς που τα μεγάλωσαν με αγάπη και στοργή και οι δάσκαλοι που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να μάθουν-κυριολεκτικά-γράμματα, γνώσεις, κοινωνικότητα και πολιτισμό στους μικρούς μαθητές τους.

Σύντομο βιογραφικό του οργανωτή-συντονιστή δάσκαλου Δημήτρη Μπορμπότσιαλου.

Ο Μπορμπότσιαλος Δημήτριος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1969 στην Νεάπολη Αγρινίου. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αγρινίου το 1987. Σπούδασε κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε, επίσης, Παιδαγωγική στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και  Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 1994 έως το 2007 εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής Φιλολογίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 2008 έως σήμερα εργάζεται ως μόνιμος δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος με την ιατρό Μήλα Άννα και έχει μια κόρη.























 
Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.