Ο Σταυραετός των Αγράφων Κατζαντώνης στην Αθήνα![i]

 

Ο  Σταυραετός των Αγράφων Κατζαντώνης στην Αθήνα![i]

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας


 
Μακριά από τα λημέρια των Αγράφων, του Βάλτου και των Τζουμέρκων, ο Κατσαντώνης τιμήθηκε στην Αθήνα, σε διήμερη εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σαβ/κο 9 και 10 Απρίλη.

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, Απόγονοι των αγωνιστών που κατοικούν στα ίδια περήφανα ορεινά μέρη που έδρασε ο φημισμένος ήρωας, ανέστησαν τον Κατσαντώνη σε μια μεγαλειώδη ημερίδα στην πρωτεύουσα.  

 

Οι «ορεινοί» Δήμαρχοι της οροσειράς της Πίνδου, συνεργάστηκαν από καρδιάς με τους «πρωτευουσιάνους» μεν, αλλά με ορεσίβια καταγωγή συναδέλφους τους στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής και κατάφεραν να έχει μεγάλη επιτυχία η πρώτη κοινή διοργάνωση ημερίδας  για τον Κατσαντώνη.

Τα δρώμενα πολλά και ποικίλα, τυχεροί όσοι τα έζησαν από κοντά. Το Σαββατόβραδο που τα μέλη του θεάτρου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων έδωσαν την παράσταση «Κλέφτης» στο θέατρο «Κιβωτός» στο Γκάζι. Την Κυριακή στην Καρύτση στην αίθουσα του «Παρνασσού» με τους χαιρετισμούς, τις βραβεύσεις και την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε επίμονους ερευνητές της μεγάλης μας ιστορίας και όχι μόνο. 


 Στην  κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός όπου ο κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε την προσωπικότητα και την προσφορά του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη. Ανάδειξε γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσφοράς του, προσεγγίζοντας το θέμα του περισσότερο από μία κριτική ματιά και θεώρηση. 

 

Και ολοκλήρωσε ο κ. Καψάλης με τα παρακάτω λόγια την εμπνευσμένη ομιλία του:

«Τέλος  θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ στον τρόπο που παρουσιάζει η σαρακατσάνικη Βιβλιογραφία τον Κατσαντώνη, κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια, όπως αυτή θα παρουσιαστεί στο υπό έκδοση βιβλίο μου με τίτλο «Η Σαρακατσάνικη Βιβλιογραφία, Ιστορία - Πρόσωπα - Πολιτισμός».  Είναι γεγονός ότι η  μορφή  από τους Σαρακατσαναίους ήρωες που καταλαμβάνει  κυρίαρχη θέση στη Σαρακατσάνικη Βιβλιογραφία  είναι ο πρωτοκλέφτης Αντώνης Κατσαντώνης, αφού προσεγγίζουν τις εκατό οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γραφτεί για τον ίδιο. Να επισημάνουμε, μάλιστα,  ότι πέντε Σύλλογοι Σαρακατσαναίων φέρνουν στην ταυτότητά τους το όνομα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ», αποδίδοντας με  τον τρόπο αυτό οφειλόμενη τιμή στον Σαρακατσάνο ήρωα. Επίσης, να τονιστεί, ότι, εκτός από τον χαρακτηρισμό πρωτοκλέφτης που αποδίδεται στον Κατσαντώνη, ο ίδιος προσδιορίζεται ακόμη ως ο αετός της Ρούμελης, ο  Σταυραετός των Αγράφων και ως το λιοντάρι της κλεφτουριάς. Εκτός, από τις Βιογραφίες, στις οποίες αναφερθήκαμε, υπάρχουν πολλές μελέτες από διακεκριμένους επιστήμονες που αναφέρονται, γενικότερα, στην ηγετική του φυσιογνωμία, στην προσωπικότητά του, στο ήθος, τον χαρακτήρα και τη θρησκευτική του πίστη, τη γενναιότητα και τον ηρωισμό που τον διέκριναν. Το δημοτικό τραγούδι υμνεί και επαινεί τις νίκες και τα κατορθώματα του ήρωα, αντλεί  τη θεματική του από τη ζωή και τη δράση του Κατσαντώνη. Μάλιστα, τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια για πρόσωπο της ελληνικής επανάστασης έχουν γραφτεί και τραγουδηθεί για τον Αντώνη Κατσαντώνη. Ανάλογες μελέτες και αναφορές υπάρχουν για τον λαϊκό θρήνο που προκάλεσε ο μαρτυρικός θάνατος του Κατσαντώνη, για τον πόνο από  τη θυσία της αδούλωτης ψυχής του. Ο Κατσαντώνης είναι το καύχημα και το καμάρι των Σαρακατσαναίων.  Οι Σαρακατσαναίοι τιμούν, διαχρονικά, τη μνήμη του Κατσαντώνη. Αυτό το πράττουν με εκδηλώσεις και αφιερώματα που διοργανώνουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων όσο και  οι διάφοροι τοπικοί Σύλλογοι. Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η ανέγερση του Ανδριάντα του Κατσαντώνη στα Ιωάννινα, αγναντεύοντας ο ήρωας  τα βουνά του τόπου καταγωγής του πατέρα του, ένας ανδριάντας που κοσμεί τον κήπο των Ηρώων της πρωτεύουσας της Ηπείρου και που ανεγέρθηκε με τη συμμετοχή και τη σύμπραξη όλων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας, αλλά και από μετανάστες Σαρακατσαναίους. Γιορτές μνήμης και τιμής για τον Κατσαντώνη διοργανώνονται κάθε χρόνο στη Νικιάνα Λευκάδας, στον Μάραθο, που είναι ο τόπος γέννησής του, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.

 Ο Κατσαντώνης ως γνήσιος εκφραστής του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας έγινε σύμβολο και θρύλος, έγινε τραγούδι και καημός, έγινε πόνος και μοιρολόι, κυρίως, όμως, έγινε ελπίδα και πίστη για έναν λαό που είχε στερηθεί την ελευθερία του για τόσα πολλά χρόνια και που αποφάσισε να την κερδίσει με κάθε θυσία».

 

Και με τα τραγούδια για τον Κατσαντώνη», από ορχήστρα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής, έκλεισε η ανεπανάληπτη αυτή ημερίδα που για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν επτά Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα στην διήμερη εκδήλωση  για τον Κατσαντώνη συν διοργανωτές ήταν οι Δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Αγράφων, Αργιθέας,  Βόρειων Τζουμέρκων,  Κεντρικών Τζουμέρκων και Λίμνης Πλαστήρα. Την εκδήλωση στήριξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεατικών Συλλόγων, η Πανευρυτανική Ένωση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τζουμερκιωτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η Πανθεσσαλική Στέγη” και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων. 

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης Χαιρέτισε την εκδήλωση διαδικτυακά μια και βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Τον εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ενώ το βραβείο που απονεμήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στον κ. Πατούλη για  τη διαχρονική στήριξη του στους Ορεινούς Δήμους, παρέλαβε ο γιός του Α. Πατούλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Γ. Κατσούλας, Αγράφων Α. Καρδαμπίκης, Αργιθέας Α. Στεργίου, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές και Κ. Τζουμέρκων Χ. Χασιάκος. Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνος απουσίαζε λόγω ασθενείας. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ.  Γ. Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χ. Ρώμας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αρ.Τασιός και εκπρόσωποι ιστορικών και πολιτιστικών φορέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Σελίμης απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Περιφέρειας στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων Γ. Μουτσιανά, o οποίος ανταπέδωσε με ένα πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει τον Κατσαντώνη. Χαιρετισμούς απέστειλαν πολλοί βουλευτές ορεινών Νομών.

Βραβεύτηκαν ένας από κάθε Δήμο. Από τον Δήμο Αμφιλοχίας, (πρώην Επαρχία Βάλτου) βραβεύτηκε ο πολυγραφότατος κατ’ εξοχήν ερευνητής και ιστορικός συγγραφέας, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Νικόλαος Χαρ. Τέλωνας. Πρόσφατα συνέγραψε και κυκλοφόρησε την επίτομη ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 στον Βάλτο με τίτλο: «Βάλτου Έπος Εξόδιον».



[i] Την πρώτη και βασική για την δράση και τα κατορθώματα του αητού των Αγράφων βιογραφία του Κατσαντώνη την έγραψε ο Επαμεινώντας Φραγγίστας το 1862. Ήταν γιός του Γιάννη Φραγγίστα (1776-1856) πρωτοπαλίκαρου του Κατσαντώνη. Ο τίτλος της βιογραφίας ήταν «Βίος Κατζαντώνη».

 



















Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…