«Πρωτόγνωρη για τον τόπο εκδήλωση στην Γέφυρα Τατάρνας»

 

«Πρωτόγνωρη για τον τόπο εκδήλωση στην Γέφυρα Τατάρνας»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Οι περιφέρειες Στερεάς  και Δυτικής Ελλάδας συνεργαζόμενες διοργάνωσαν μια μοναδική και αξέχαστη εκδήλωση με τίτλο «Άνεμος Λευτεριάς». Ποτέ στο παρελθόν δεν ξανάγινε κάτι όμοιο. Αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία της ενότητας, το βράδυ της Τετάρτης 29 Σεπτέμβρη πέτυχαν ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό δρώμενο στο κατάστρωμα της σύγχρονης γέφυρας της Τατάρνας πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών.

Ο Αχελώος παλιά και τώρα η λίμνη χωρίζουν τις δυο ιστορικές περιοχές της Ρούμελης, Άγραφα και Βάλτο. Εκεί κάτω από 100 μέτρα νερού στην παλιά πετρόχτιστη γέφυρα της Τατάρνας ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στην Δυτική Ελλάδα στις 22 Μάρτη. Και εκεί στο ίδιο σημείο πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη εκδήλωση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την έναρξη των αγώνων για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Καθώς σουρούπωνε επισκέπτες κατέφθαναν από ανατολικά και δυτικά. Περπάτησαν μέχρι το σημείο που είχαν από νωρίς τοποθετηθεί η μεγάλη εξέδρα για τους καλλιτέχνες, μια πάνινη οθόνη και οι καλωδιώσεις για τους προβολείς και τα μεγάφωνα. Παραβρέθηκαν Αντιπεριφερειάρχες και από τις δυο όμορες περιφέρειες. Από την Στερεά Ελλάδα ο κ. Αριστείδης Τασιός, και ο κ. Ηλίας Μπουρμάς. Από την Δυτική Ελλάδα ο κ. Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης  διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και Συντονιστής των Εκδηλώσεων για την Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821,  ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιοοικονομικού Ελέγχου, και ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης-Υποδομών και έργων. Ο κ. Μαυρομάτης διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του και δημάρχους της περιοχής ότι ως γνωστόν έχουν εγκριθεί τα χρήματα (2,5 εκατομμύρια Ευρώ) για την αποκατάσταση του ρήγματος στο Μπαμπαλιό Αμφιλοχίας μήκους 200 περίπου μέτρων, στο δρόμο από Αγρίνιο προς Ορεινό Βάλτο-Άρτα και Ευρυτανία. Να σημειωθεί εδώ ότι το ρήγμα αυτό και η υποχώρηση του οδοστρώματος ταλαιπωρεί τους διερχόμενους τα τελευταία τρία χρόνια. Χάρις στην άμεση επέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όταν τους χειμερινούς μήνες μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο της καθίζησης, η συγκοινωνία αποκαθίσταται άμεσα. Αλλιώς η κίνηση των οχημάτων διενεργείται για Αγρίνιο μέσω Αμφιλοχίας προσθέτοντας στην διαδρομή άλλα 40 χιλιόμετρα. Παραβρέθηκε ακόμα η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή και η Πολιτευτής κα. Τζίνα Οικονόμου.

Παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχοι Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης. Ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμρχο κ. Ηλία Μάκα και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σεραφείμ Νταβαρίνο. Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Ροΐδη, την κα. Σοφία Ανδρίκουλα Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών, τον κ. Λεωνίδα Κατσαντά Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-φωτισμού και Πρασίνου, τον  κ. Ανδρέα Ρεγκούτα Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών και την κα. Ελένη Δράκου Δημοτική Σύμβουλο. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της περιοχής Αγράφων και Ορεινού Βάλτου. Χαλκιοπούλων ο κ. Βασίλης Ταλιούρας, Τρικλίνου ο κ. Αθανάσιος Σβερδίλας, Περδικακίου ο κ. Παναγιώτης Καπούλας, Αυλακίου ο κ. Αθανάσιος Τσακανίκας και Μπαμπαλιού ο κ. Αναστάσιος Αποστολάκης.  Ο ηλικιωμένος  Αιδεσιμότατος Πατέρας Βασίλης Ρεσίτης εφημέριος Τριποτάμου και άλλων κοινοτήτων της περιοχής ήταν από τους πρώτους που έφθασαν στην Γέφυρα.

Πολλοί οι επισκέπτες στην εκδήλωση, αρκετοί ήρθαν από το Αγρίνιο όπως ο κ. Λάζαρος Τσόλκας, ο κ. Γρηγόρης Φέρρας και ο δάσκαλος κ. Κωνσταντίνος Χαραμής βαθύς γνώστης και ομιλητής για την τοπική ιστορία. Οι περίπου 200 επισκέπτες θα ήταν πολλοί περισσότεροι μια άλλη ημερομηνία, μια και έχουν ανοίξει τα σχολεία αυτόν τον μήνα. Υπήρχε και μια πρόβλεψη για βροχές και μια και έβρεξε στον κάμπο του Αγρινίου πολλοί ανέβαλαν το ταξίδι σκεπτόμενοι ότι «εκεί ψηλά» σίγουρα βρέχει. Ελπίζω αν τελικά η όμορφη αυτή εκδήλωση γίνει θεσμός, θα έχουν την ευκαιρία του χρόνου, όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν φέτος.

Και ενώ το δροσερό φθινοπωρινό βραδινό αεράκι  φυσούσε στην γέφυρα, πενήντα μέτρα πάνω από τα νερά της λίμνης, οι καλλιτέχνες πρόσφεραν ένα εκλεκτό και μοναδικό υπερθέαμα. Οι προβολείς φωτίζανε με κόκκινο συμβολικό χρώμα και με γαλανό-χρώμα της σημαίας μας-τα βράχια δεξιά και αριστερά του δρόμου προς Καρπενήσι, εκεί που πριν 50 χρόνια σκίστηκε το βουνό για να γίνει το πέρασμα. Ο ήχος της μουσικής ορχήστρας Εστουδιαντίνα από τον Βόλο και της Χορωδίας Cantelena από την Πάτρα αντιλαλούσε στην περιοχή.

(η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου είναι ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Η πρώτη με αυτό το όνομα μεσουράνησε στην Σμύρνη Μικράς Ασίας, και σε άλλα κράτη πριν 120 χρόνια.) 

(Η χορωδία “Cantelena” ιδρύθηκε το 2016 στην Πάτρα και καλύπτει επαξίως το κενό που υπήρχε στον χώρο. Έχει 4 παιδικά τμήματα. Το τέταρτο είναι για άνω των 18 ετών.)

Ξεκινώντας η μουσική εικόνες από την ιστορία της Επανάστασης προβάλλονταν στην τεράστια πάνινη οθόνη. Οι εικόνες ήταν ορατές και από τα τελευταία καθίσματα 50 μέτρα πιο πέρα πάνω στην γέφυρα. Τοπία μαχών, πορτραίτα Ηρώων αγωνιστών, πίνακες, χάρτες και φωτογραφίες προβάλλονταν σε συνδυασμό με τα κείμενα και ποιήματα για ιστορικά περιστατικά που απάγγελαν ο σκηνοθέτης φιλόλογος κ. Θωμάς Κοροβίνης και ο εκφραστικότατος κ. Σπύρος Μαβίλης. Η καθαρή φωνή τους και ο κατάλληλος τόνος της μετέφεραν ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες. Για πολλούς από μας ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε αποσπάσματα από Ρήγα Φεραίο-Σολωμό-Κάλβο-Παλαμά-Παπαδιαμάντη-Ανδρούτσο-Κολοκοτρώνη-Μακρυγιάννη αλλά και κείμενα του ίδιου του κ. Κοροβίνη.

Την ορχήστρα διηύθυνε ο κ. Ανδρέας Κατσίγιαννης, με συνεργάτες τους καλλιτέχνες Δημήτρη Γκαβαρδίνα, Σταύρο Κουσκουρίδα, Χρήστο Δασκαλόπουλο, Φίλιππο Ρέτσιο, Κώστα Γεδίκης, Δημήτρη Νάσιο, Νίκο Χιώτογλου στα όργανα. Στο τραγούδι η κα. Σοφία Παπάζογλου και ο Θάνος Ματζίλης, ερμήνευσαν με την ταλαντούχα τους φωνή πολλά γνωστά κλέφτικα τραγούδια καθώς και Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και άλλους Έλληνες συνθέτες.

Το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ντυμένοι όλοι άνδρες και γυναίκες στα μαύρα, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με παραδοσιακούς χορούς.

Οι επισκέπτες χειροκρότησαν όλα τα πολύπλευρα δρώμενα, τους ομιλητές και τους εκλεκτούς καλλιτέχνες και χορευτές.

Με το πέρας της ανεπανάληπτης μουσικο-χορευτικής εκδήλωσης χαιρέτισαν την εκδήλωση οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευρυτανίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Αριστείδης Τασιός και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας. Και οι δύο ευχαρίστησαν τους επισκέπτες στην εκδήλωση. Μίλησαν για την Ιστορική μάχη στην γέφυρα της Τατάρνας το 1821 και ακόμα τόνισαν ότι η γέφυρα μας ενώνει σαν Περιφέρειες και ότι ενωμένοι θα πάμε μπροστά στα πλαίσια της καλής συνεργασίας. Με το σημερινό μουσικό ταξίδι, με ήχους και φωνές, με εικόνες και χορούς όλοι μαζί γιορτάζουμε ένα σημαντικό γεγονός και αποδίδουμε μεγάλη αξία στην ενότητα. (Ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός δεν μπόρεσε να παραβρεθεί όπως επιθυμούσε λόγω συσκέψεων στην Αθήνα για τις πυρκαγιές στην Εύβοια.)

Συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές Αντιδημάρχους και όλους όσου βοήθησαν στην πραγματοποίηση του μεγαλειώδους υπερθεάματος.   

Πολλοί ήταν και οι αφανείς πολίτες, εθελοντές και επαγγελματίες, που εργάστηκαν στο παρασκήνιο της εκδήλωσης. Οι αστυνομικοί που φρόντισαν για την διακοπή της κυκλοφορίας την ώρα της εκδήλωσης. Ο Δημήτρης και ο Νίκος  που τοποθέτησαν καρέκλες κατά μήκος της γέφυρας και τρείς φορές τις παραμέρισαν για να περάσουν αυτοκίνητα που οι οδηγοί τους δεν είχαν πληροφορηθεί την σχετική ολιγόωρη  διακοπή της κυκλοφορίας.

Από τις χιλιάδες που περνούν την γέφυρα, πολλοί ελάχιστοι γνωρίζουν το «μυστικό» πέρασμα της. Και ο μοναδικός ίσως που το έχει περάσει είναι ο δραστήριος κ. Γρηγόρης Φέρρας. Η τσιμεντένια γέφυρα της Τατάρνας είναι «κούφια» και έχει κρυφές εισόδους και εξόδους. Οι «συνωμοσιολόγοι» υποστηρίζουν ότι έχει φτιαχτεί έτσι για στρατιωτικούς λόγους. Και ότι «κάποτε» πέρασε ένας λόχος Λοκαντζήδων από την μια μεριά στην άλλη χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα «μπλόκα» που είχαν στηθεί πάνω στην γέφυρα. Φυσικά η εξήγηση είναι διαφορετική. Το εσωτερικό πέρασμα χρησιμοποιείται από ειδικούς επιθεωρητές που περιοδικά την ελέγχουν οπτικά. Αλλά και με τα κατάλληλα όργανα (ultra sonic, X-rays). Ελέγχουν την αντοχή στην φθορά του χρόνου και στις κακώσεις από φυσικά φαινόμενα σεισμούς, κραδασμούς κτλ που δέχονται τα τοιχώματα των τόξων της γέφυρας.  

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 


 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.