Αποκαλυπτήρια προτομής του Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού στο Θέρμο

 

Αποκαλυπτήρια προτομής του Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού στο Θέρμο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 


Στο αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Θέρμου για την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πρώτου Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Δαμασκηνού Παπανδρέου.

 


Η τελετή οργανώθηκε, όπως και όλες οι ανάλογες προηγούμενες, με άψογο τρόπο από τον Δήμαρχο, όλους τους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες. 

 


Με την εκδήλωση αυτή και την παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού αφιερωματικού λευκώματος για τον μακαριστό Δαμασκηνό, ο Δήμος Θέρμου τιμά για μια ακόμα φορά τους άξιους Αποκουρίτες που πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση της Πατρίδας και της Θρησκείας στον τόπο αλλά και μακριά από αυτόν σε άλλες χώρες, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί ακολουθώντας τις εντολές που έλαβαν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανέθεσε το βαρύ έργο της εγκαθίδρυσης Μητροπόλεως στο Σαμπεζί της Γενεύης στον Δαμασκηνό Παπανδρέου. Καθώς ειπώθηκε στις ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών «Δεν παρέλαβε μία Μητρόπολη εν λειτουργεία, την Δημιούργησε αυτός εκ του μηδενός».

Αλλά εδώ ας κατατοπίσομε με λίγες λέξεις τους αναγνώστες που δεν είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην εκδήλωση, με βασική αιτία την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και την ζέστη της εποχής, για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δαμασκηνό.

Αντιγράφω από την «Θερμιώτικη Ηχώ» του Αυγούστου 2012 το κείμενο που έγραψε ο παλαίμαχος Δάσκαλος Βασίλης Κιτσόπουλος:  

Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις Κάτω Χρυσοβίτσας Δήμου Θέρμου 2014

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014, ώρα 19:00 ονομασία κεντρικής πλατείας του χωριού σε πλατεία Μητροπολίτη Δαμασκηνού Παπανδρέου.

Ομιλία τοπικού Συμβούλου συντ/χου Δάσκαλου Βασίλη Κιτσόπουλου.

«Σε τούτον τον ιστορικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας που τώρα ευρισκόμεθα, με το όνομα «Ελληνικό» Κάτω Χρυσοβίτσας, η ανθρώπινη ζωή, όπως αναφέρουν ιστορικά κείμενα άρχισε προ τεσσάρων χιλιάδων ετών. Τον περασμένο αιώνα την 23η Φεβρουαρίου του 1936, γεννήθηκε ένα παπαδοπαίδι Βασίλειος το Βαπτιστικό του όνομα. Δωδέκατος γόνος ιερέως  Αλεξάνδρου Χρ. Παπανδρέου και πρεσβυτέρας Ευθυμίας. Ακολούθησε τη λευιτική του παράδοση. Ήταν εγγονός Ιερέως  Χρήστου και δισέγγονος Ιερέως Αλεξάνδρου. Έχοντας φυσικά σωματικά και πνευματικά χαρίσματα και με τις σπουδές του ανεδείχθη διεθνώς σε μεγάλη θεολογική προσωπικότητα. Αυτό το παπαδοπαίδι ήταν ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός που σήμερα τιμούμε. Αξίζουν να ακουστούν, σε τούτη την εκδήλωση, λίγα σταχυολογήματα, από την επισκοπική του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως διαδρομή του.

Το 1965 Βρέθηκα σε συνέδριο Προτεσταντών στο Ταϊζέ της Γαλλίας με θέμα: «Η παράδοση». Ο Δαμασκηνός ως ηγούμενος στο νεοσυσταθέν Ορθόδοξο Κέντρο, μίλησε σε άπταιστα Γερμανικά. Τόνισε, συν τοις άλλοις, ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις όχημα άνευ κατόπτρου οπισθοπαρακολουθήσεως. Ο κορυφαίος των Ρωμαιοκαθολικών Καθηγητών Μπαία του είπε: «ασφαλώς θα είσαι Γερμανός». Όχι του απάντησε, είμαι Έλληνας! Αυτή την σκηνή τη χαρήκαμε ιδιαίτερα. Στις 12 Δεκεμβρίου 1970 ήρθε στο χωριό μας ως Μητροπολίτης και συλλειτούργησε στον Άγιο Νικόλαο με τον πατέρα του Παπαλέξανδρο. Η λειτουργία αυτή παραμένει αλησμόνητη. Το 1999 μαζί με τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας  Θεόκλητο και τους αδελφούς του Χρήστο και Δημοσθένη  χαρήκαμε την απονομή των τιμητικών του διακρίσεων στο Πανεπιστήμιο Κούζα και στο Δημαρχείο Ιασίου Ρουμανίας. Βαθιά συγκινημένοι ακούγαμε τον Μητροπολίτη Ιασίου, τον σημερινό Πατριάρχη της Ρουμανίας κκ. Δανιήλ να αναφωνεί δυνατά επαναλαμβάνοντας: «Κάτω  Χρυσοβίτσα, Κάτω Χρυσοβίτσα». Στην Ακαδημία Αθηνών, για τις αξιόλογες δραστηριότητές, χαρήκαμε την εκλογή του ως αντεπιστέλλον μέλος αυτής. Οι πάμπολλες δραστηριότητές του, σταμάτησαν οριστικά με την εκδημίαν του, την 5η Νοεμβρίου 2011 σε νοσοκομείο της Γενεύης. Ετάφη τιμητικά κατ΄εξαίρεση σε ειδικό χώρο του Οικουμενικού Ορθόδοξου Κέντρου, στο Σαμπεζί της Γενεύης.

Στις πολλές τιμητικές του διακρίσεις που του απενεμείθησαν εν ζωή, προστέθηκε μεταθανατίως και η σημερινή της γενέτειρας του και του Δήμου μας. Κοσμοπολίτης Πρεσβευτής της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπήρξε. Σε Ακαδημαϊκή Συνεδρία, εκτός Ελλάδας, με θέμα «Η ζωή και το έργο του», Μητροπολίτης τον χαρακτήρισε Οικουμενικό Άνθρωπο, και συμπληρώνω, με ρίζα Ελλαδικού χώρου Κάτω Χρυσοβίτσας Αιτωλοακαρνανίας και γενικώτερα πνευματικό τέκνο και καύχημα της Ρουμελιώτικης Γης. Στην πλατεία τούτη, που το όνομά του θα φέρει εσαεί, για την θύμησή του, στους κατοίκους της περιοχής μας και τους περιδιαβαίνοντας επισκέπτας, επιβάλλεται να στηθεί Προτομή του ή Αγαλμά του. Το εύχομαι ολοψύχως.»  

Και τώρα ο Δήμος Θέρμου δέκα χρόνια μετά την κοίμησή του επέλεξε να τιμήσει τον άξιο ρασοφόρο στήνοντας την υπέροχη ορειχάλκινη προτομή του στην πιο ζηλευτή θέση μπροστά στο Δημαρχείο, ανάμεσα στα τρεχούμενα κρύα νερά και  κάτω από τον βαθύ ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών.

Η τελετή και οι ομιλίες που ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντάρα τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά, τον ανιψιό του Δαμασκηνού Πρέσβη  κ. Δημήτρη Παπανδρέου και τον  Επίσκοπο Ευκαρπίας κκ. Ιερόθεο, θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους με συγκίνηση και περηφάνεια παραβρέθηκαν στην πλατεία Νικολίτσα μπροστά στο Δημαρχείο το απόβραδο της Τρίτης.

Ο κ. Χάρης Καραπάνος, δικηγόρος και σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Διεθνών σχέσεων, αμέσως μετά την επιμνημόσυνο δέηση, προλόγισε την εκδήλωση προς τιμήν του μακαριστού Δαμασκηνού.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές ακροατήριο που ασφυχτικά γέμισε την πλατεία, μίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού Δαμασκηνού, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους όσους παραβρίσκονται στον χώρο αλλά και όλους τους άλλους που βρίσκονται μακριά αλλά η σκέψη τους είναι στο Θέρμο. Πολλοί από αυτούς έχουν στείλει συγχαρητήρια μηνύματα. Ένας είναι και ο διπλωμάτης και πολιτικός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που διετέλεσε και πρόξενος στην Γενεύη. Το απόγευμα μου τηλεφώνησε, είπε ο Δήμαρχος, και παρακάλεσε να μεταφέρω το μήνυμά του. Την υπόσχεσή του ότι στην εκδήλωση του χρόνου θα παραβρίσκεται και ο ίδιος εδώ στο Θέρμο. Ακόμα είπε ο κ. Αβραμόπουλος ότι αν υπήρχε στην ζωή ο Δαμασκηνός θα συν έβαιναν εξελικτικά γεγονότα στην ιστορία. Πρώτον θα είχε ένα Πατριαρχικό θώκο και δεύτερο γνωρίζοντας την σχέση του με τον τότε Πάπα της Ρώμης και μέσω του δια χριστιανικού διαλόγου με άλλες εκκλησίες θα οδηγούσε σε έναν κόσμο μετά βεβαιότητας Ελληνικό και να είστε βέβαιος ότι δεν θα είχαμε φανατισμό. Ο Δαμασκηνός πίστευε ότι μπορούμε  να συνυπάρξομε εν αυθυπαρξία, να απλώνομε το χέρι μας στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής χρώματος εθνικότητας και πίστεως. Να συνυπάρχομε αλλά χωρίς δογματικές παραχωρήσεις και χωρίς αλλοιώσεις. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του Δαμασκηνού.  

Το αφιερωματικό λεύκωμα για τον Δαμασκηνό, συνέχισε, το συνέγραψαν 18 επιστήμονες και ο Δήμος Θέρμου με περηφάνεια το παρουσιάζει και μάλιστα θα το αποστείλει ατελώς ταχυδρομικά σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να το λάβουν να δώσουν την διεύθυνσή τους μετά το πέρας της εκδήλωσης στην γραμματεία.

Συνεχάρει τον ταλαντούχο γλύπτη Ευάγγελο Τύμπα που φιλοτέχνησε την προτομή, και τον τεχνίτη Κωνσταντίνο Τσατσαράγκο που κατασκεύασε την Βάση της.   

Η συντονίστρια της εκδήλωσης κα. Σοφία Αγνίδη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θέρμου κάλεσε στο βήμα την κυρία Βασιλική Σταθοκώστα  καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η κα Σταθοκώστα ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και ευχαρίστησε όλους και τον Δήμαρχο για την πρόσκλησή του να έρθει σαν ομιλήτρια για τον Μακαριστό Δαμασκηνό. Μίλησε για τον τόπο καταγωγής του το Θέρμο που είναι τόπος καταγωγής τόσο αξιόλογων ανθρώπων με κορυφαίο τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, αλλά και τον ιεράρχη της διασποράς τον Δαμασκηνό που είναι μία σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα. Μίλησε για τις σπουδές του στην Θεολογική σχολή της Χάλκης και για την εν συνεχεία σταδιοδρομία του. Αναφέρθηκε και στον πολυσυλλεκτικό αφιερωματικό τόμο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμου στα δέκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Δαμασκηνού Παπανδρέου. Με την επιμέλεια τριών νέων επιστημόνων του τόπου, του κ. Χαράλαμπου Καραμάνου, συντονιστή επιμέλειας, του κ. Χρήστου Ξηρού, υπεύθυνου επικοινωνίας και του κ. Βασιλείου Γούνα, Ακαδημαϊκό υπεύθυνο.  

Επόμενος ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πανοσιολογιώτατος πατέρας Αρίσταρχος Γκρέκας. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον κύριο Καραμάνου για την πρόσκληση να μιλήσει κατά την παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού τόμου στο Θέρμο την γενέτειρα του μακαριστού Δαμασκηνού. Στον τόμο αυτόν αποτυπώνεται η ζωή, το έργο, η ευρεία αντίληψη, και το όραμα για το μέλλον της εκκλησίας, ενός σημαντικού οικουμενικού ποιμενάρχη. Ακόμα το ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση και η ιδεολογική και θεολογική του προσέγγιση  άλλων εκκλησιών με βάση την Ορθόδοξη παράδοση.

Ο ανιψιός του Μητροπολίτη Δαμασκηνου Πρέσβης της Ελλάδας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη κ. Δημήτριος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του ενθυμούμενος την συνεργασία το 1989 μεταξύ του αγαπητού του θείου και του μετέπειτα Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας καρδινάλιου Ράτσινγκερ. (Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ- Joseph Alois Ratzinger). Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν στην θρησκεία και στον κόσμο ολόκληρο αν αυτοί οι δυο σπουδαίοι ιεράρχες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν…

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους τους ομιλητές λέγοντας ότι απόψε ακούστηκαν τόσο πολλά και όλοι μας μάθαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε. Εγώ-είπε-θα πω ένα πράγμα. Απόψε ο κύριος Δήμαρχος προέβαλε το ράσο.  Το ράσο της Ορθοδοξίας. Το ράσο που τίμησε ο Άγιος Κοσμάς αλλά και ο Άγιος Ελβετίας, πρώην Ελβετίας, αείμνηστος και πολυσέβαστος Δαμασκηνός. Ο κύριος Δήμαρχος προέβαλε και την εκκλησία. Πολλοί πιστεύουν ότι η εκκλησία έχει τους απλούς και τους αγράμματους. Αλλά η εκκλησία δεν έχει τους αγράμματους, έχει πολυεπιστήμονες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι έλαμψαν και λάμπουν και προσφέρουν πραγματικά σε όλο τον κόσμο. Και κάτι ακόμα. Αυτό που έλεγε ο Δαμασκηνός: «ποτέ να μην γίνει ο διάλογος εις βάρος της αλήθειας». Ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο, τον Πρέσβη κ. Παπανδρέου, όλους όσους συνεργάστηκαν για να βγει  ο τόμος που θα πάρομε όλοι μας.

Η κυρία Σοφία Αγνίδη ανέγνωσε την επιστολή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ. Βαρθολομαίου στην οποία χαιρετίζει την έκδοση του αφιερωματικού τόμου για τον Δαμασκηνό από τον Δήμο Θέρμου. Η επιστολή αυτή περιέχεται στην εισαγωγή του βιβλίου. Είναι γραμμένη στην επίσημη Πατριαρχική γραφή και ξεκινάει με τα λόγια:

Τοίς εντευξομένοις αδελφοίς και τέκνοις της ημών Μετριότητος, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.

Χαιρετίζομεν την έκδοσιν του παρόντος Αφιερωματικού Τόμου εις μνήμην του μακαριστού αδελφού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως, του από Ελβετίας, Δαμασκηνού, επί τη συμπληρώσει, κατά το τρέχον έτος, δεκαετίας από της εις Κύριον εκδημίας αυτού, εκφράζοντες εν ταυτώ εις τους υπευθύνους του εγχειρήματος την ευαρέσκειαν της ημών Μετριότητος και συγχαρητήρια εις τους ελλογιμωτάτους συγγραφείς δια τα κείμενά των.

 


 Ο Δήμαρχος παρέδωσε στους Ιεράρχες και στους ομιλητές αντίτυπα του πολυσυλλεκτικού αφιερωματικού τόμου. Όλοι οι ομιλητές χειροκροτήθηκαν από τους πολίτες και με το πέρας της εκδήλωσης ουρές σχηματίστηκαν στην προτομή του ποιμενάρχη Δαμασκηνού για αναμνηστικές φωτογραφίες, στην γραμματεία του Δήμου για δήλωση διεύθυνσης κατοικίας για να σταλεί το βιβλίο, αλλά και μεγάλη κοσμοσυρροή γύρω από τον Δήμρχο για απόδοση συγχαρητηρίων. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες χαιρέτισαν με σεβασμό και ζήτησαν την ευχή του Σεβαστού μας Μητροπολίτη κκ. Κοσμά, του Επισκόπου Ευκαρπίας κκ. Ιερόθεου και άλλων πατέρων. 

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας κκ. Ιερόθεος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου πατέρας Θεόκλητος Ράπτης, ιερείς της ευρύτερης περιοχής Θέρμου. Από τον πολιτικό κόσμο παρόντες ήταν ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η πολιτευτής κα. Γεωργία Μπόκα, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι  Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κότσαλος, Θανάσης Βαλής,  Γεώργιος Μυζήθρας, ο πρόεδρος τοπικού συμβουλίου κ Φώτης Αγγελόπουλος. Πολλοί παλιότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ αυτών ο Δάσκαλος Βασίλης Κιτσόπουλος. Ο οποίος ευγενώς παραχώρησε για το παρών κείμενο, από το προσωπικό του αρχείο, άρθρα του για τον μακαριστό Δαμασκηνό, που δημοσίευσε κατά το παρελθόν σε εφημερίδες του Θέρμου και του Αγρινίου. Θερμά τον ευχαριστώ. Παραβρέθηκαν ο κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος πρώην Διευθυντής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι αδελφές κυρίες Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη, συμβολαιογράφος και γιατρός, ο δικηγόρος Αγρινίου κ. Ανδρέας Μπρέσιακας, καθηγητές Λυκείου και Γυμνασίου.

Χαιρετισμό απέστειλε ο τέως Ευρωπαϊκός  Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος , η επίτιμη Πρέσβης κα.  Δανάη Κουμανάκου και ο Μητροπολίτης Ελβετίας κκ.  Μάξιμος.

Ήταν μία εκδήλωση που χρειαζόταν να γίνει για να τιμηθεί ένας σπουδαίος ιερωμένος που θυσιάστηκε για την πίστη του.

Αιωνία του η Μνήμη, οι Θερμιώτες θα τον θυμούνται πάντα.

 Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις της περιοχής έτσι και εδώ, οι τεχνικοί της οικογενειακής επιχείρησης «Δημάκης Ο.Ε. Εικόνα & Ήχος», έκανε από νωρίς τις τοποθετήσεις των ηχείων σε «στρατηγικά» σημεία και η ποιότητα του ήχου ήταν εξαιρετική. Ακόμα τοποθέτησαν και ισχυρούς προβολείς για τον άπλετο φωτισμό του χώρου. Μάλιστα χρησιμοποίησαν δύο φάσματα φωτός, ψυχρό και θερμό. Το δεύτερο στον φωτισμό της προτομής για λόγους αισθητικής, αποφυγή αντανακλάσεων και απαλό φωτισμό.  

 Απόστολος Κων. Καρακώστας













































 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»