Δραστηριοτήτων συνέχεια στο Χαλκιόπουλο με σήμανση παλιού μονοπατιού και απονομή επαίνων (2)
Δραστηριοτήτων συνέχεια στο Χαλκιόπουλο με σήμανση
παλιού μονοπατιού και απονομή επαίνων (2)
Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας
Φωτογραφίες Δημήτριος Μπούσγος
Πολλά είναι τα παλιά και ξεχασμένα από τις νεότερες γενιές μονοπάτια στον Ορεινό Βάλτο. Πολλά από αυτά στο Χαλκιόπουλο που για αιώνες ήταν σκαρφαλωμένο ψηλά στην Καλάνα. Η επικοινωνία με τον κάμπο κάτω στην κοιλάδα του Ινάχου όπου οι Χαλκιοπουλίτες καλλιεργούσαν τα χωράφια τους γινότανε από το μονοπάτι στο Μέγα Ρέμα.
Καθώς ήρθαν τα πρώτα αυτοκίνητα και χαράχτηκαν οι πρώτοι δρόμοι πέρασαν αυτά τα προαιώνια μονοπάτια σε δεύτερη μοίρα για κάμποσα χρόνια. Καθώς πλέον γεωργοί και κτηνοτρόφοι οδηγούν αγροτικά οχήματα και κανείς δεν πάει με τα πόδια πλέον στις δουλειές του, έχουν κλείσει τα περισσότερα από την πυκνή βλάστηση.
Τα παλιά τα χρόνια όλοι οι ορεσίβιοι πρόγονοί μας κουβάλαγαν στο ζωνάρι τους ένα χαντζάρι ή ένα τσεκουράκι και περνώντας καθημερινά, στα μονοπάτια του ο καθένας, έκοβαν όσα κλαδιά-βάτα-παλιούρια και άλλα φυτά εμπόδιζαν το πέρασμά τους. Για αιώνες πολλούς αυτά τα μονοπάτια και η γνώση τους ήταν βασική προϋπόθεση για την επιβίωση όχι μόνο την καθημερινή αλλά και για τις περιπτώσεις κακοκαιρίας και πολεμικών συγκρούσεων. Τα περπάτησαν κλεφτο-αρματωλοί και στην γνώση των μονοπατιών στήριζονταν όταν πολυάριθμα ασκέρια Τουρκαλβανών τους έπαιρναν στο κυνήγι.
Είναι πλέον καιρός να ξαναζωντανέψομε αυτά τα παλιά μονοπάτια και καθαρισμένα και σηματοδοτημένα να τα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
Έτσι σκεπτόμενος και ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας & Πειραιά «Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, την επόμενη της πετυχημένης ημερίδας για το 1821 και της παρουσίασης του βιβλίου «Ένα χωριό στα όπλα…» του Χαλκιοπουλίτη Γεωργίου Α. Τσιάκαλου, με πολλά μέλη του και πολλούς φίλους ορειβάτες έβαλε σημάδια στο μονοπάτι που ενώνει το Παλιό Χαλκιόπουλο με το Νέο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσιούνης προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για την εργασία αυτή από μέρες πριν.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 14 Αυγούστου αυτοκίνητα μετέφεραν τους περίπου πενήντα ορειβάτες στο Παλιό Χαλκιόπουλο-8 χιλιόμετρα από το Νέο.
Από εκεί με αρχηγό τον πολύπειρο ορειβάτη κ. Χριστόφορο Καραγιώργο που είναι Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου, άρχισε η κατάβαση του μονοπατιού μέσα από το Μέγα Ρέμα.
Το τοπίο φανταστικό και η εμπειρία όσων συμμετείχαν ανεπανάληπτη! Τοποθεσίες παραμυθένιες και ονόματα όπως Καταρράκτες Γκούρνας-Μαγεμένο Πλατανόδασος-Ξωμερή-Χίλια Βρύση-(Παλιαγραπιδιά) και άλλα, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες των μικρών και μεγάλων που έζησαν αυτή την εμπειρία.
Με βοήθεια σχοινιών για περισσότερη ασφάλεια περπάτησαν κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών και έφθασαν στο σημείο πού το μονοπάτι ενώνεται με τον Δημόσιο δρόμο.
Κάτω από την σκιά του γηραιότερου πλάτανου της περιοχής και ίσως του τρίτου στην Ελλάδα βγήκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες της ομάδας. Να θυμίσομε εδώ ότι ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών και το προεδρείο του πάντα ενδιαφερόταν για την φυσική ομορφιά της περιοχής και την διατήρησή της. (Με πρωτοβουλία του Ταμία του Συλλόγου Δημήτρη Κουτσιούμπα επισκεφθήκαμε τον «γέρο πλάτανο» και τον μετρήσαμε πριν καιρό).
Η μεγάλη ομάδα αφήνοντας πίσω με νοσταλγία το παλιό μονοπάτι περπάτησε περίπου άλλα δύο ασφάλτινα χιλιόμετρα και έφθασε στην Γέφυρα Χαλκιοπούλων. Εκεί βρήκαν ζεστή φιλοξενεία και κρύα αναψυκτικά στο μοναδικό καφενείο/ταβέρνα που παραμένει ακόμα ανοιχτό…
Το βραδάκι της ίδιας μέρας στο Δημοτικό Σχολείο στο ΝέοΧαλκιόπουλο ο Σύλλογος με την σημαντική βοήθεια του εν ενεργεία δασκάλου Βασίλη Τηγάνη ανάρτησε στην έκθεση και έφερε για πρώτη φορά σε δημόσια θέα το ιστορικό των σχολείων του χωριού. Είναι μία αναδρομή-αφιέρωμα σε όλα τα σχολεία που κάποτε έσφυζαν από ζωή. Μέσα στην κοινότητα λειτουργούσαν στο Παλιό Χαλκιόπουλο, στον Αγραπιδόκαμπο, στην Αρωνιάδα και στον Άγιο Μηνά με εκατοντάδες μαθητές. Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς τα στοιχεία για τα σχολεία και τους δασκάλους που έμαθαν τόσα παιδιά γράμματα.
Ακόμα την ίδια βραδιά έγινε η απονομή επαίνων στα παιδιά που συμμετείχαν με τις ζωγραφιές τους για τους ήρωες και τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και που εκτίθενται στις αίθουσες του σχολείου.
Αναμνηστικές απονομές επαίνων έγιναν και στους φωτογράφους που πρόσφεραν τις φωτογραφίες τους με τοπία της περιοχής στην για δεύτερη χρονιά διενεργούμενη έκθεση. Αυτοί ήταν οι παρακάτω:
1. Βέργος Μαρίνος
2. Καραγιώργος Χριστόφορος
3. Καρακώστας Απόστολος
4. Κόπανος Μπάμπης
5. Μπούσγος Τάκης
6. Παπαδημητρίου Γεώργιος
7. Παππάς Γιάννης
8. Παππάς Δημήτης
9. Παππάς Σεραφείμ
10.Ριζογιάννης (Λιάκος) Φάνης
Απόστολος Κων. Καρακώστας