100 χρόνια από τον ένδοξο θάνατό του Στρατηγού Βλάση Καραχρήστου Από το Χαλκιόπουλο 1921 – 2021 (3)

 

100 χρόνια από τον ένδοξο θάνατό του Στρατηγού  Βλάση Καραχρήστου Από το Χαλκιόπουλο

1921 – 2021

Κείμενο και φωτογραφίες (από το μνημείο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων) του Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Ο Χαλκιοπουλίτης Στρατηγός Βλάσης Καραχρήστος έλαβε μέρος σε αναρίθμητες μάχες. Πάντα στην πρώτη γραμμή, μέχρι που πέθανε ηρωικά επικεφαλής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, στις 09:25 το πρωί της 20ης Αυγούστου 1921 στην Μάχη του Σαγγαρίου, 90 χιλιόμετρα πριν την Άγκυρα. Το ύψωμα Τσαλ Νταγ που στην κατάληψή του έχασε την ζωή του, οι εύζωνοί του το μετονόμασαν προς τιμή του σε «Λόφο Καραχρήστου». Τον Συνταγματάρχη Βλάση Καραχρήστο, το Ελληνικό κράτος, χρόνια μετά, εκτιμώντας τον ηρωισμό του τον παρασημοφόρησε και τον προήγαγε σε Υποστράτηγο. Το στρατόπεδο του Συντάγματος  Ευζώνων 2/39 στο Μεσολόγγι από το 2000 έως την κατάργησή του το 2018 έφερε την τιμητική ονομασία «Συνταγματάρχης Καραχρήστος» προς τιμή του ηρωικώς πεσόντα διοικητή του.

Το 2/39 συνέχισε Ηρωικά να υπερασπίζεται την Πατρίδα Ελλάδα. 18 χρόνια αργότερα πολέμησε γενναία τους εισβολείς στα βόρεια σύνορά μας και τους κυνήγησε μέσα στην Αλβανία. Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες εύζωνοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα βουνά της Ηπείρου. Κάθε χρόνο οι απόγονοί τους τιμούν την θυσία τους στο μνημείο που στήθηκε  στο ύψωμα Βίγλα όπου στις 16-17 Νοέμβρη του 40, έπεσαν Ηρωϊκά 48 πολεμιστές-Αξιωματικοί και οπλίτες-του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων,

Κάθε Νοέμβρη τελείτε επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί κατάθεση στεφανιών. Πλήθος απογόνων συγγενών των Ηρώων, στρατιωτικοί όλων των σωμάτων, Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας δίνουν το παρόν στην εκδήλωση.

Μήπως ήρθε ο καιρός να στηθεί στο Χαλκιόπουλο η προτομή του δικού μας ήρωα, του Βλάση Καραχρήστου, εκεί στον τόπο που γεννήθηκε;

Και να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου ο Ηρωικός του θάνατος στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος;

Γιατί σαυτόν τον βασανισμένο και παραμελημένο τόπο του Βάλτου να μην υπάρχει ένας Ιστορικός χάρτης που να συνδέει τοποθεσίες και αγωνιστές του 1821 και των μετέπειτα πολεμικών γεγονότων/συγκρούσεων στην περιοχή; Και φυσικά να γίνονται και οι ανάλογες εκδηλώσεις που μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν. στον τόπο.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Ακολουθεί Βιογραφικό του Υποστράτηγου Βλάση Καραχρήστου.

Η περιπετειώδης πολεμική πορεία ενός Μεγάλου ‘Ελληνα Στρατιώτη, του Βλάση Καραχρήστου από το Χαλκιόπουλο.

Γεννήθηκε το 1867 στο Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου, (Παλιό Χαλκιόπουλο), όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Κατατάχτηκε στρατιώτης το 1884, φοίτησε στην Σχολή Υπαξιωματικών στην Κέρκυρα 1884-1886. Βγήκε Λοχίας. Παρέμεινε στον βαθμό 10 χρόνια. Την 1η Μαρτίου 1896 προήχθη σε επιλοχία, στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, της 1ης Ταξιαρχίας του Στρατού Ηπείρου.

Στον πόλεμος του 1897 ανδραγάθησε στις μάχες Ανωγείου-Χάνι Καρβασαρά και Γρίμποβο.

Αν και χάθηκε ο πόλεμος, ο ακραίος ηρωισμός του στην πρώτη γραμμή, μπροστά από τους στρατιώτες του, ανταμείφθηκε με προαγωγή σε Ανθυπασπιστή και το 1901 σε Ανθυπολοχαγό. Το 1908 σε Υπολοχαγό.

Στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο τον Οκτώβριο του 1912 έγινε Λοχαγός. Διοικητής λόχου πεζικού του 6ου Συντάγματος, έλαβε μέρος στη μάχη του Σαρανταπόρου. Στην συνέχεια στα Γιαννιτσά και στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Πολέμησε και διακρίθηκε στη μάχη της Άρνισσας, της Αγ. Παρασκευής Έδεσσας, της Ιεροπηγής Φλώρινας, στην Μπιγλίτσα και στην Κρυσταλοπηγή. Πέρασε τον Δεβόλη ποταμό και πολέμησε στις μάχες Μπρατσάμι και Κουρίλα.

Στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο ο Καραχρήστος πολέμησε  στην μεγάλη και αιματηρή μάχη του Κιλκίς, καταδίωξε τους Βουλγάρους. Έλαβε μέρος στις μάχες των στενών της Κρέσνας και της Τζουμαγιάς – Ονιάρ Μαχαλά. Με την λήξη του πολέμου η Ελλάδα διπλασιάστηκε αλλά χωρίς την Βόρεια Ήπειρο. Δεν δόθηκε βοήθεια στους  Βορειοηπειρώτες. Ξεσηκώθηκαν μόνοι τους κατά των Αλβανών. Ο Καραχρήστος κατατάχθηκε εθελοντής στο Σύνταγμα Δελβίνου, την οργάνωση του οποίου ανέλαβε.  Διακρίθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στη μάχη της Μονής Τσέπου (1914), σώζοντας το Αργυρόκαστρο από τους μανιασμένους Αλβανούς.

Η βορειοηπειρωτική εξέγερση δεν πέτυχε, ο Λοχαγός Καραχρήστος όμως  συνέχισε την ηρωική πορεία του. Το 1915 προήχθη σε Ταγματάρχη. Το 1917 σε Αντισυνταγματάρχη. Αποστρατεύθηκε το 1918. Το 1920 επανήλθε στον στρατό σαν Συνταγματάρχης. Ανέλαβε την διοίκηση του 37ου Συντάγματος Πεζικού της ΙΙΙ Μεραρχίας στη Μικρά Ασία. Μάχες στο Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ. Οπισθοχώρηση Τούρκων πέρα από τον Σαγγάριο ποταμό. Επίθεση των Ελλήνων με σκοπό να προχωρήσουν στην κατάληψη της Άγκυρας.  

Ο Καραχρήστος τέθηκε διοικητής στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, τα «δικά» του παιδιά. Στις 18 Αυγούστου 1921 πολεμούσε σκληρά του Τούρκους στην περιοχή του Καρακόγιου παρά τον Σαγγάριο ποταμό.

Ο Καραχρήστος πάντα στην πρώτη γραμμή του  2/39 με εφ΄ όπλου λόγχη κατέλαβε τον οχυρωμένο λόφο, βορειανατολικά του χωριού Καρακόγιου. Ενισχυμένοι οι Τούρκοι με δύο Συντάγματα ανακατάλαβαν το ύψωμα.  Στις 20 Αυγούστου νέα επίθεση του Βαλτινού Ήρωα. Αναγκάστηκε το Σύνταγμα σε οπισθοχώρηση. Αναδιοργάνωση του συνταγματάρχη Καραχρήστου σε νέα επίθεση.

Και ενώ οι σάλπιγγες παιάνιζαν το εμβατήριο «Προχωρείτε- προχωρείτε» οι Εύζωνοι με τις λόγχες εξόρμησαν. Έφθασαν και κατάλαβαν την κορυφή. Ο λόφος κατακόκκινος από το αίμα των νεκρών Τούρκων και Ελλήνων. Νέα αντεπίθεση των εχθρών, πήραν ξανά τον λόφο. Ο Καραχρήστος έκανε ανασύνταξη και ξαναεπιτέθηκε. Σώμα με σώμα, με κλωτσιές και γροθιές και με τα δόντια, Έλληνες και Τούρκοι συγκρούστηκαν ακόμα μια φορά. Το τίμημα πολύ βαρύ. Ο Βλάσης Καραχρήστος ανάμεσα στους στρατιώτες του έπεσε μαχόμενος. Ο λόφος καταλήφθηκε, η Γαλανόλευκη Σημαία στήθηκε χάρις στην θυσία του καθώς και 29 αξιωματικών και 534 στρατιωτών. Εκεί στον λόφο έγινε η ταφή των ένδοξων Ηρώων μας. Ένας Χαλκιοπουλίτης απόγονος των αγωνιστών Καραχρησταίων της Επανάστασης του Γένους του 1821, άφησε τα κόκκαλά του πολεμώντας για την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, εκεί στα βάθη της Μικράς Ασίας. Τιμή και Δόξα στον Αθάνατο Ήρωα Βλάση Καραχρήστο. Η ζωή του και ο ένδοξος θάνατός του ας γίνει Ιστορικό παράδειγμα αντρειοσύνης και φιλοπατρίας για τις επόμενες γενιές.

Απόστολος Κων. Καρακώστας,  Αύγουστος 2021

Πηγές:

  • ΔΙΣ/ΓΕΣ "Ιστορία τους Ελληνικού Στρατού 1821-1997", Αθήνα 1998

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τόμος ΙΕ', Αθήνα 1980.

  • Κάτσης Αρίστος, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, Εμπειρία εκδοτική, Αθήνα 2008.

  • Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, Σαγγάριος 1921, εκδόσεις Περισκόπιο, τεύχος 34, Αθήνα 2008.

  • Περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία, Σαγγάριος 1921, τεύχος 34, σελ. 39

  • Διαδίκτυο, Wikipedia   



     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”