Ο Καραϊσκάκης αγναντεύει από ψηλά στο Πετροχώρι Θέρμου

 

Ο Καραϊσκάκης αγναντεύει από ψηλά στο Πετροχώρι Θέρμου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Από την Παρασκευή βράδυ 23 Ιούλη 2021, μετά από 200 χρόνια, ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης βρίσκεται ξανά στο σταυροδρόμι έξω από το Πετροχώρι.

 

Μοναδική τοποθεσία, ιδανικό «καραούλι» στις παλιές εποχές, σταυροδρόμι για όσους διαβαίνουν από την Μακρυνεία  προς το Θέρμο. Με μοναδική θέα στον απέραντο κάμπο και την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας την Τριχωνίδα, από τώρα και μετά η προτομή του Ήρωα θα φυλάει τις Θερμοπύλες του Απόκουρου, εκεί που ο Καραϊσκάκης πολέμησε και έγραψε σελίδες δόξας στην ιστορία του τόπου.

 

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε το απόβραδο με τον ήλιο κατακόκκινο να γέρνει προς το Ξηρόμερο και το γεμάτο φεγγάρι να σηκώνεται πάνω από τα βουνά στα ανατολικά, εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αγωνιστή της Ρούμελης, «τον δούλο του Θεού Γεώργιο», από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  σεβασμιότατο κκ. Κοσμά, με συν λειτουργούς τον Ιερέα του Πετροχωρίου και άλλους Ιερείς του Δήμου. 

 

Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών από όλη την περιοχή του Δήμου Θέρμου, από το Αγρίνιο και άλλα μέρη, από νωρίς κατέφθασαν στο ευρύχωρο διάσελο όπου είναι το σταυροδρόμι έξω από το Πετροχώρι.

 

Τον Σεβασμιότατο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος, πρωτεργάτες  της εκδήλωσης, ο γλύπτης και πολλοί επισκέπτες.


Με το πέρας της δέησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Καραϊσκάκη από τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα την Αντιπεριφερειάρχη κα. Μαρία Σαλμά και τον Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Υπουργό κ. Κώστα Καραγκούνη.

 

Δάφνινα στεφάνια κατέθεσαν οι: Δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, η κα. Μαρία Σαλμά ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου κ. Βασίλειος Ραυτόπουλος, ο Ανθυποπυραγός κ. Ιωάννης Πατλιάς, του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θέρμου, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πετροχωρίου κ. Ιωάννης Συρακούλας, η εκπρόσωπος Συλλόγου Πετροχωριτών κα. Παγώνα Δρόσου και ο εκπρόσωπος της «Unesco» κ. Ευάγγελος Κατσίμπας. Ακολούθησε ο Εθνικός ύμνος. Η ακουστικότητα του τοπίου εμπλουτισμένη με την πρώτης ποιότητας καθαρό ήχο των μεγάφωνων που ο τεχνικός Γεώργιος Δημάκης της «Δημάκης Ο.Ε. Εικόνα & Ήχος» συγχρόνιζε, αντιλάλησε στις πλαγιές και γέμισε με ρίγη συγκίνησης τους 150 και πλέον παραβρισκόμενους στο σταυροδρόμι. 

 

Η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα. Παρασκευή Μπριάνη σαν συντονίστρια της εκδήλωσης κάλεσε για έναν σύντομο χαιρετισμό. 


Ο Μητροπολίτης κκ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θέρμου και τους άξιους συνεργάτες του που έδωσαν μεγάλη ευλογία στην περιοχή στήνοντας την προτομή του Ήρωα. Είπε ότι το 21 έδωσε πολλούς ήρωες, που θυσιάστηκαν ανιδιοτελώς για τον Χριστό και την Πατρίδα, ήρωες που όπως και ο Καραϊσκάκης, αν και άρρωστος, δεν σκέφτονταν τον εαυτό τους. Ευχήθηκε οι επόμενες γενεές αντικρύζοντας την προτομή να λένε: «Ήρωας, ελευθέρωσε την Πατρίδα! Μήπως κι εγώ κάτι θα πρέπει να διδαχθώ από αυτό;» Ακόμα ευχήθηκε όλοι οι άνθρωποι να διδάξουν στα παιδιά τους τι θα πει ήρωας. 


Ο Δήμαρχος κύριος Κωνσταντάρας καλωσόρισε την Αντιπεριφερειάρχη κα. Σαλμά, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη, τον πρώην Δήμαρχο Θέρμου κ. Πορφύρη, όλες και όλους που ήρθαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής που στήθηκε χάρις στην συν διοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι το απόσταγμα της συνεργασίας και η συλλογική δουλειά έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα, είπε. Έδωσε τα εύσημα στον καλλιτέχνη γλύπτη της προτομής κ. Ευάγγελο Τύμπα που η εξαιρετική του απόδοση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού! Συνεχάρη τον κ. Κωνσταντίνο Τσατσαράγκο που επιμελήθηκε την στήλη-βάση της προτομής και τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για αυτό το μνημείο. Ευχαρίστησε προκαταβολικά τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Εκπαιδευτικό-αυτοδιοικητικό και πνευματικό άνθρωπο κ. Κωνσταντίνο Καρακοϊδα, που δίπλα του κάθεται ο έτερος έξοχος Αποκορίτης πνευματικός Άνθρωπος κ. Γιάννης Καρύτσας. Θύμισε ότι πριν τρία χρόνια είχαμε το θλιβερό δράμα στο Μάτι όπου χάθηκαν τόσο άδικα συνανθρωποί μας, ότι τώρα ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνουν χωρίς θεατές που είναι γεγονός αδιανόητο…Δίνομε μάχη όπως οι ήρωες του 1821-είπε-σε μια άλλη σύγκρουση, κατά της πανδημίας. Κάλεσε σε «καθολικό και απόλυτο εμβολιασμό, κόντρα στις δεισιδαιμονίες και στον αδιέξοδο αρνητισμό.» Πρόσθεσε ότι σε λίγο στην κεντρική πλατεία του Πετροχωριού θα αντηχήσουν τα κλέφτικα τραγούδια που είναι απόσταγμα της καθημερινής προσπάθειας των Ελλήνων αγωνιστών, αυτών που τραγουδούσαν στον δρόμο για την νίκη και την ελευθερία!  

 

Στο βήμα τον Δήμαρχο διαδέχθηκε η κα. Μαρία Σαλμά, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Στην ομιλία της τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 πέρα από την γένεση του Ελληνικού Κράτους ανάδειξε χαρισματικές προσωπικότητες που διέπρεψαν στο στρατιωτικό, πολιτικό και πνευματικό σκέλος. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν μια εμβληματική μορφή των Ελλήνων, ηγέτης στα πεδία των μαχών και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στους αγώνες. Ανεξάρτητα από αντικρουόμενες απόψεις για τον Ήρωα Καραϊσκάκη ο λαός είχε σχηματίσει την γνώμη του γιαυτόν. Στο Πετροχώρι γράφτηκε μια σελίδα της Ιστορίας. Εδώ ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έδωσε σκληρές μάχες και αδυσώπητες, καταφέρνοντας να απελευθερώσει το Απόκουρο και να δώσει ανάσα ζωής και ελπίδας στο πολιορκημένο  Μεσολόγγι. Ας είναι η μνήμη του αιωνία.


Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Αιτωλ/νίας και πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης συνεχάρη τον Δήμαρχο Θέρμου και την Αντιπεριφερειάρχη κα. Μαρία Σαλμά για την άψογη συνεργασία που έχουν και το αποτέλεσμά της είναι αυτή η εκδήλωση. Ιδιαίτερα συνεχάρη τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Τύμπα για το θαυμάσιο έργο του, την προτομή του Ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη. Η Ελλάδα-είπε-πέτυχε κάτι αδιανόητο. Μικρή και ανίσχυρη όντας νίκησε μια μεγάλη αυτοκρατορία.   Και η τότε κραταιά αυτοκρατορία είναι τώρα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.  Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρομε πολλά, αν είμαστε κοντά στην Ορθοδοξία και στις παραδόσεις μας, με πίστη-συναίσθηση-αποφασιστικότητα-ομαδικότητα και ομοψυχία. Είμαι σίγουρος ότι η νέα γενιά έχει μέλλον λόγω του εξαιρετικού μας παρελθόντος, αρκεί τα νέα παιδιά να έρχονται εδώ στον ηρωικό αυτό τόπο και να αντλούν παραδείγματα. Να επισκέπτονται το πρόσφατα εγκαινιασμένο εξαίρετο Μουσείο Θέρμου  και να θυμούνται το παρελθόν, ώστε να κοιτάζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. 

Στην εκδήλωση κύριος ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμου κ. Κωνσταντίνος Καρακόιδας. Η ομιλία του έχει τίτλο «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η δράση του στην Δυτική Ρούμελη». 


Περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια και κατά χρονολογική σειρά την ζωή του Ήρωα από την ώρα που γεννήθηκε στα 1780 έως το δοξασμένο θάνατό του στο πεδίο της μάχης στο Φάληρο στα 1827. Η Ζωή του όλη όπως την περιγράφει ο  μελετητής ιστορικός κ. Καρακόιδας ήταν ένας διαρκής και ανιδιοτελής αγώνας για την πολυπόθητη ελευθερία.  Η πολυτάραχη επαναστατική ζωή του και το  πλήθος των πληροφοριών για τις άπειρες μάχες που έδωσε δεν μπορούν να περιγράφουνε με λίγα  λόγια, για αυτό παραθέτω ολόκληρο το τεκμηριωμένο ιστορικά κείμενο του κυρίου Κωνσταντίνου Καρακόιδα στο τέλος. Έτσι όσοι  δεν ήταν τυχεροί να παραστούν εκεί στο Πετροχώρι, στον τόπο των μαχών, και να ακούσουν ζωντανά αυτό το κομμάτι της ιστορίας του τόπου, μπορούν να το διαβάσουν.

 

 

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση οι κάτοικοι του Πετροχωρίου, επισκέπτες από το διπλανό Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή. Παρών ο επί τέσσερες τετραετίες Δήμαρχος Θέρμου, μαθηματικός καθηγητής, πρώην διευθυντής γυμνασίου Θέρμου, κ. Θεόδωρος Πορφύρης. Και ο συγγραφέας κ. Γιάννης Καρύτσας.  Από την Πρέβεζα ήρθε ο Πρόεδρος του Ομίλου για την “Unesco” κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας και από την Λευκάδα ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Γεώργιος Βέλλας. Από το Αγρίνιο οι κυρίες Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη, κόρες του αειμνήστου Συμβολαιογράφου και ιστορικού συγγραφέα Κώστα Μαραγιάννη που ο Δήμος Θέρμου θα τιμήσει σε εκδήλωση στις 22 Αυγούστου. Η φιλόλογος κα. Αγγελική Λάσκαρη, η οικογένεια του γλύπτη κ. Ευαγγέλου Τύμπα. Πολλά άτομα ξεχώρισαν για την προσφορά τους στην εκδήλωση όπως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Κωστακόπουλος,  η συντονίστρια Γενική Γραμματέας κα. Παρασκευή Μπριάνη, ο αντιδήμαρχος  κ. Κωνσταντίνος Κότσαλος, ο επίσης αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ιωάννα Καλημέρη, και η δραστήρια ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κα. Γεωργία Γραμματίκα. Παραβρέθηκαν πολλοί Δάσκαλοι και καθηγητές, λυπάμαι που δεν γνωρίζω τα ονόματά τους. Γεγονός είναι ότι όλοι όσοι-κάτοικοι και επισκέπτες- συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον Ήρωα Καραϊσκάκη στα χώματα που πολέμησε, παρακολούθησαν με μεγάλη προσήλωση την επιμνημόσυνο δέηση, τον Εθνικό Ύμνο  και τους ομιλητές τους οποίου επιδοκίμασαν χειροκροτώντας τους.   

 

Η συνέχεια της εκδήλωσης έλαβε χώρα στην πλατεία του Πετροχωρίου λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπάνω. Εκεί η θαυμάσια ορχήστρα των κυρίων Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου και Θεόφιλου Κολοτούρου έδωσε συναυλία με τίτλο «Το κλέφτικο Δημοτικό Τραγούδι στα χρόνια της επαναστάσεως του 1821». Η πλατεία γέμισε από κόσμο που απόλαυσαν  θαυμάσιες ερμηνείες  όλων των γνωστών κλέφτικων τραγουδιών, ενώ ένα ολόγιομο φεγγάρι ταξίδευε ψηλά στον καθαρό καλοκαιριάτικο ουρανό.


Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία:

 

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ

ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΗ

Από Κώστα Χρ. Καρακόιδα

(Πετροχώρι 23-07-2021)

          Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα της σημερινής και πολύ σημαντι-κής εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αρχιστρατήγου της Ρούμελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη, θα σας μιλήσω για «Τη ζωή και τη δράση του Γ. Καραϊσκάκη, κυρίως στη Δυτική Ρούμελη, αλλά και για το όραμά του και το μεγαλείο του».      

 

        Στα 1780 στη Σκουληκαριά της ΄Αρτας, κατ’ άλλους στο Μαυρομάτι της Καρδίτσας, γεννιέται ένας απλός κι άσημος ΄Ελληνας, που έμελλε να γίνει η κορυφαία στρατιωτική φυσιογνωμία της Επανάστασης των Ελλήνων του ΄21.

 

        Γράφτηκε κι ειπώθηκε από κάποιους πως ήταν γέννημα του παράνομου έρωτα της νεαρής καλογριάς, Ζωίτσας Διμισκή, με το συγχωριανό της, Ν. Πλακιά, π’ αντάμωσαν σε κάποιο μοναστήρι της Σκουληκαριάς των Τζουμέρκων. Για μερικούς δε παιδί του κλέφτη Αραπόγιαννη ή κάποιου άγνωστου τσιγγάνου.

 

        Όμως, η επικρατέστερη άποψη είναι πως ήταν καρπός του αρματολού του Βάλτου, Δημήτρη Καραΐσκου, που βρέθηκε στον Αη Γιώργη του Μαυροματιού, όπου μόναζε η Ζωή Διμισκή κι εκεί ο φυσικός ο πειρασμός λειτούργησε και κάρπισε του «Γένους το καμάρι». Γι’ αυτό, ως φαίνεται από τ’ όνομα του Αη Γιώργη, βγήκε το Γιώργος κι από το Καραΐσκος, Καραϊσκάκης, όπως ο ίδιος το προτίμησε και χωρίς ποτέ να κρύψει πως είναι ο νόθος γιος τής καλογριάς, όπως ακριβώς καταγράφτηκε θριαμβευτικά στην ιστορία.

 

        Η άμοιρη καλογριά με το νόθο γιο της κυνηγημένη από τη μολεμένη τιμή της, αλλά γεμάτη απ’ αντοχή, γυρίζει από τόπο σε τόπο, για να ’βρει αποκούμπι. Αναφέρεται πως ο μικρός Γιώργος πέρασε κάποια χρόνια με τους Σαρακατσαναίους στο Μαυρομάτι της Καρδίτσας, κατ’ άλλους πως βρέθηκε για κάποια περίοδο στο χωριό της μάνας του, τη Σκουληκαριά, κι από άλλους λέγεται πως έζησε με την υπηρέτρια μάνα του, κοντά στα 8 χρόνια, στ’ αρχοντικό του αρματολού του Βάλτου Δ. Καραΐσκου. Από πολύ μικρός έμεινε ορφανός και από μητέρα κι έτσι πολύ πρόωρα μπαίνει στην ήδη σκληρή ζωή, ζώντας ανάμεσα στους τσελιγκάδες του Μαυροματιού της Καρδίτσας, παλεύοντας για ένα κομμάτι ψωμί. 

 

        Όπως και να ’χουν τα πράγματα, είναι βέβαιο πως τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια τού Καραϊσκάκη ήταν πολύ στερημένα, δύσκολα κι αφάνταστα σκληρά, έτσι που τον έκαναν από πολύ μικρό δυνατό στην ψυχή και στο μυαλό, απέραντα τολμηρό κι αποφασιστικό.

 

        Μη μπορώντας ν’ αντέξει τη ζωή του δούλου των Τούρκων, αλλά και θαμπωμένος από την παλικαριά και τις περιπέτειες των Ελλήνων κλεφτών, από μικρός ακόμη μπαίνει στην κλέφτικη ζωή. Κι όπως είπε κι ο Γ. Μακρυγιάννης, «ο Καραϊσκάκης από δέκα χρονών παιδί γίνηκε κλέφτης», αλλά κι όλες οι διασταυρωμένες μαρτυρίες λένε πως ο Καραϊσκάκης, πάνω κάτω στα 15 του χρόνια, κρατούσε ήδη το κλέφτικο τουφέκι.


        Έτσι 15χρονο τον συναντάμε στη Γράλιστα της Καρδίτσας, όπου οι σπηλιές, οι λαγκαδιές, οι πλαγιές και τα διάσελα των Α-γράφων γίνονται ο ζωτικός του χώρος. To ξακουστό κλεφτόπουλο, που λεγόταν Καραϊσκάκης, δε θ’ αργήσει να πέσει στα χέρια του Αλή πασά των Ιωαννίνων, που, ναι μεν το τιμώρησε σκληρά, περνώντας το από φάλαγγα, αλλ’ όμως δεν το χάλασε, γιατί, διακρίνοντας τις ξεχωριστές του ικανότητες, σκέφθηκε πως θα το χρειασθεί απέναντι στους άσπονδους εχθρούς του, παρότι γνώριζε πως είχε έναν απρόβλεπτο δαίμονα στον κόρφο του.

 

         Παραμένει για κάποια χρόνια στο σαράι του Αλή πασά και στ’ άκουσμα των ανδραγαθημάτων του κλέφτη Κατσαντώνη γίνεται θεριό, που δεν έβλεπε την ώρα πότε κι αυτός να φθάσει εκεί στα λημέρια του πρωτοκλέφτη των Αγράφων, για να νιώσει ελεύθερος και να πάρει εκδίκηση για το μεγάλο κακό που γινόταν σε βάρος του Γένους του. Έτσι, 25χρονος πια, καταφεύγει στα λημέρια του Κατσαντώνη, του οποίου την παλικαριά και την αντρειοσύνη την πήρε και την τράνεψε όσο κανένας άλλος ήρωας της Επανάστασης του ’21. Γράφτηκε πως ένα από τα τρία βόλια, που σκότωσαν τον εκλεκτό και φοβερό του Αλή, Βεληγκέκα, ήταν του Καραϊσκάκη.  


        Το 1807 ο καπετάνιος Κατσαντώνης πιάνεται κι οδηγείται στα Γιάννενα, όπου βρίσκει φρικτό θάνατο. Ο Καραϊσκάκης καθώς κι άλλα παλικάρια του Κατσαντώνη καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά, γυρεύοντας από τους εκεί Ευρωπαίους κατακτητές να βοηθήσουν την πατρίδα τους, την Ελλάδα. Τίποτε, όμως, απ’ όλα αυτά. Έτσι, απογοητευμένοι επανέρχονται στ’ Άγραφα περί το 1814, όμως οι Κατσαντωναίοι έχουν σχεδόν όλοι εξοντωθεί κι ο Γ. Καραϊσκάκης με άλλους καπεταναίους, φθάνουν στα Γιάννενα και προσκυνούν τον τύραννο Αλή, παίζοντας μαζί του και το δικό τους παιχνίδι. Ο Αλή πασάς και πάλι δε χάλασε τον Καραϊσκάκη, γιατί τώρα τον είχε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, καθότι ο τύραννος των Ιωαννίνων άρχισε να πέφτει στη δυσμένεια του Σουλτάνου, με αποτέλεσμα να έχει τώρα μεγαλύτερη εμπιστο-σύνη στους Ρωμιούς παρά στους Τούρκους. Την περίοδο αυτή παντρεύεται και τη Γκόλφω με την οποία θ’ αποκτήσει 4 παιδιά (δύο κόρες και δύο γιούς).

 

        Εδώ στο σαράι του Αλή ο Γ. Καραϊσκάκης, μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Αθανάσιο Διάκο κι άλλους καπεταναίους, θα μυηθούν στη Φιλική Εταιρεία κι έτσι όλοι μαζί από το παλάτι του Αλή δουλεύουν μυστικά για τη λευτεριά της πολύπαθης πατρίδας τους και που σε λίγο θα πάρουν το δρόμο προς τη Ρούμελη. 

 

        Στις 30 Μαΐου του 1821, ο Καραϊσκάκης κοντά στο Κομπότι της Άρτας με λίγους συντρόφους του χτυπά τους Τούρκους, όπου και τραυματίζεται. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου πολεμά και πάλι τους Τούρκους παρέα με το Μάρκο Μπότσαρη, το Γιάννη Μακρυγιάννη, κι άλλους καπεταναίους, ώσπου καταφέρνουν να μπουν μέσα στην Άρτα.