Ο Καραϊσκάκης αγναντεύει από ψηλά στο Πετροχώρι Θέρμου

 

Ο Καραϊσκάκης αγναντεύει από ψηλά στο Πετροχώρι Θέρμου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Από την Παρασκευή βράδυ 23 Ιούλη 2021, μετά από 200 χρόνια, ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης βρίσκεται ξανά στο σταυροδρόμι έξω από το Πετροχώρι.

 

Μοναδική τοποθεσία, ιδανικό «καραούλι» στις παλιές εποχές, σταυροδρόμι για όσους διαβαίνουν από την Μακρυνεία  προς το Θέρμο. Με μοναδική θέα στον απέραντο κάμπο και την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας την Τριχωνίδα, από τώρα και μετά η προτομή του Ήρωα θα φυλάει τις Θερμοπύλες του Απόκουρου, εκεί που ο Καραϊσκάκης πολέμησε και έγραψε σελίδες δόξας στην ιστορία του τόπου.

 

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε το απόβραδο με τον ήλιο κατακόκκινο να γέρνει προς το Ξηρόμερο και το γεμάτο φεγγάρι να σηκώνεται πάνω από τα βουνά στα ανατολικά, εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αγωνιστή της Ρούμελης, «τον δούλο του Θεού Γεώργιο», από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  σεβασμιότατο κκ. Κοσμά, με συν λειτουργούς τον Ιερέα του Πετροχωρίου και άλλους Ιερείς του Δήμου. 

 

Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών από όλη την περιοχή του Δήμου Θέρμου, από το Αγρίνιο και άλλα μέρη, από νωρίς κατέφθασαν στο ευρύχωρο διάσελο όπου είναι το σταυροδρόμι έξω από το Πετροχώρι.

 

Τον Σεβασμιότατο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος, πρωτεργάτες  της εκδήλωσης, ο γλύπτης και πολλοί επισκέπτες.