Αγία Τριάδα Μαλεσιάδας-Δήμου Αμφιλοχίας

 

Αγία Τριάδα Μαλεσιάδας-Δήμου Αμφιλοχίας

Κείμενο  Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Βασίλης Κων. Αυφαντής & Α.Κ. Καρακώστας

 

Στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας Μαλεσιάδας στις 21 Ιούνη γιορτή του Αγίου Πνεύματος  τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Χοροστάτησαν ο εφημέριος του χωριού Πατήρ  Ευστάθιος Καραδήμας με συν λειτουργό τον εφημέριο του Παλαιού Χαλκιόπουλου  Νικόλαο Ριζογιάννη. Ιεροψάλτες ο κ. Νικόλαος Πιστικός και οι κκ. Λάμπρος & Αθανασιος Σκόντζος. Εκκλησιαστικός επίτροπος ο κ. Στέφανος Μαλεσιάδας. Παραβρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Κουσιορής εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας, ο κ. Θωμάς Σκόντζος πρόεδρος της Κοινότητας, πολλοί προσκυνητές από την Μαλεσιάδα και την γύρω περιοχή.

 

Ο  γνωστός Θεολόγος και συγγραφέας κ. Λάμπρος Κων. Σκόντζος, Μαλεσιαδίτης που δεν παραλείπει να παραβρεθεί σε κάθε Θρησκευτική ή πολιτιστική εκδήλωση της Μαλεσιάδας και όχι μόνο, εκφώνησε από του βήματος της πανέμορφης εκκλησίας τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο. (περίληψη της ομιλίας του ακολουθεί στο τέλος).

 

Ο κ. Σκόντζος δυο φορές σε ένα μήνα επισκέφθηκε τον αγαπημένο του τόπο γεννήσεως, η προηγούμενη ήταν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που η κοινότητα Μαλεσιάδας πρωτοστατώντας στην περιοχή εόρτασε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 

Και αυτό ήταν φυσικό μια και αμέτρητοι Μαλεσιαδίτες έδωσαν την ζωή τους στον Ιερό Αγώνα του Έθνους, τώρα δυο αιώνες μετά, οι απόγονοί τους τιμούν τους ηρωικούς αγωνιστές προγόνους τους.

 

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται απέναντι από την Νέα Μαλεσιάδα σε απόσταση 4 χιλιόμετρα. Τα δυο ασφάλτινα και τ’ άλλα δυο χωματόδρομος. Δυστυχώς οι βροχές του χειμώνα χαλάνε τον δρόμο  και κάθε φορά για να γίνει πρόσβαση στην Αγία Τριάδα χρειάζεται επισκευή. Έτσι και φέτος παραμονή του εορτασμού ο Δήμος Αμφιλοχίας παραχώρησε μηχανήματα και με την προσωπική επιμελή επίβλεψη του Δημοτικού Συμβούλου κ. Χριστόφορου Κουσιορή έγιναν οι απαραίτητες εργασίες. Χάρις σ’ αυτές έγινε δυνατή η προσέγγιση με αυτοκίνητα των εκατοντάδων επισκεπτών-προσκυνητών. Και πράγματι ήρθαν πολλοί μια και το 3ημερο αργιών σε συνδυασμό με την «χαλάρωση» των μέτρων της πανδημίας επέτρεψε στους ξενιτεμένους Μαλεσιαδίτες και άλλους επισκέπτες να φθάσουν με τα αυτοκίνητά τους στον χώρο της εορταστικής εκδήλωσης. Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμαρχο και όσους άλλους συμβάλανε στην διάνοιξη του δρόμου.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε αρτοκλασία στον περίβολο χώρο και στην συνέχεια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσιάδας κα Ερμιόνη Πιστικού, ο Αντιπρόεδρος και εκκλησιαστικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Απ. Αυφαντής και μέλη του δραστήριου συλλόγου πρόσφεραν σε όλους αναψυκτικά-καφέδες-νερά και γλυκά.

 

Όλοι εξέφρασαν την ευχή και επιθυμία τους στον επόμενο εορτασμό χωρίς το άγχος της πανδημίας να ξαναγίνει το πανηγύρι όπως γινότανε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Και να θυμίσουμε εδώ ότι η εκκλησία δεν είναι καινούργια, έχει ζωή ίσως πολλών αιώνων. Πάνω από την είσοδο στις τοξωτές πέτρες στέκει η ημερομηνία «Μαρτίου 10 – 1898» αλλά από την παράδοση ξέρομε ότι ο ναός προϋπήρχε, ήταν μάλιστα όπως διηγούνταν οι παλιότεροι Μοναστηριακός ναός. Και έτσι πρέπει να ήταν μια και βρίσκεται στην περιοχή «Μαρανέλι» που ιστορικά είναι συνδεδεμένο με την επανάσταση του 1821. Πολύ πιθανόν όταν οι Τουρκαλβανοί του Γιουσούφ Αράπη το 1806 με διαταγή του Αλή Πασά εξολόθρεψαν χιλιάδες προγόνους μας και έκαψαν δεκάδες εκκλησίες στον Βάλτο, αυτή να ήταν μία από αυτές. Ξέρομε ότι έκαψαν την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στους Ψευτούς, (παλιοχώρι Μπαμπαλιού) και πολλές άλλες στον Ορεινό Βάλτο. (στο Σακαρέτσι έκαψαν 8).

 

Αν στον γύρω χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας γίνουν οι κατάλληλες αρχαιολογικές έρευνες-έξω από τον περίβολο-πιθανόν να ανακαλυφτούν εκπληκτικά πράγματα. Παντού είναι σκόρπια κεραμικά. Σύγχρονα βιομηχανικά, παλιότερα του περασμένου αιώνα αλλά και κομμάτια πολύ παλιά που πάνε πολλούς αιώνες πίσω. Ας μην ξεχνάμε τα αρχαία αναξιοποίητα ακόμα κάστρα στην ευρύτερη περιοχή. Η εκκλησία βρίσκεται στους πρόποδες των λόφων που είναι το «Παλιόκαστρο». Η τοποθεσία είναι οχυρή και συγχρόνως κρυμμένη μέσα σε πυκνή βλάστηση, σε θέση τέτοια στην πλαγιά που μπορούσε να κρατήσει σαν πρώτη γραμμή άμυνας εισβολέων από την πεδιάδα-κοιλάδα του Ινάχου. Οι διάσπαρτες ογκώδεις πέτρες θα μπορούσαν να δώσουν πολλές πληροφορίες σε αρχαιολόγους-ερευνητές. 

 

Τα τελευταία χρόνια Μαλεσιαδίτες που αγαπάνε τον τόπο τους δαπάνησαν χρήματα αλλά πάνω απ’ όλα προσωπικό κόπο για να ομορφύνουν την Αγία Τριάδα μέσα και έξω. Η θαυμάσια κάλυψη με τοιχογραφίες του εσωτερικού αξίζει την επίσκεψη στον Ναό. Η κατασκευή του πετρόχτιστου επιβλητικού καμπαναριού πάνω από την είσοδο όχι μόνο ομορφαίνει αλλά δυναμώνει και κάνει πιο ασφαλή την τοιχοποιία. Πολλές εργασίες υπολείπονται να γίνουν, το μικρό «λιθαράκι» του καθενός μας προσθέτει «αγκωνάρια» στην προσπάθεια.

 

Η εύκολη πρόσβαση στην τοποθεσία της εκκλησίας, το καταπράσινο ειδυλλιακό και σκιερό τοπίο, το νερό που τρέχει στην βρύση, γεμίζουν ευδαιμονία τον επισκέπτη και την επιθυμία να ξανάρθει πάλι!

 

Ευχόμαστε στους εθελοντές και τους ευεργέτες καλή δύναμη για όσα κάνουν για τον τόπο τους. Οι επόμενες γενιές θα τους μνημονεύουν για τις προσπάθειές τους. Τα έργα τους που με τόσο κόπο πραγματοποιούν, θα μείνουν κληρονομιά στην Μαλεσιάδα.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

Ακολουθεί η περίληψη της ομιλίας του Θεολόγου Λάμπρου Κων. Σκόντζου απογόνου αγωνιστών του 1821.     

  

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΜΑΛΕΣΙΑΔΑΣ

Η αγία εορτή της Πεντηκοστής είναι για τους Χριστιανούς και ιδιαίτερα μας τους Ορθοδόξους πιστούς, οι οποίοι αποτελούμε την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, ένας σημαντικός σταθμός εορταστικής ευωχίας και πλούσιου πνευματικού ανεφοδιασμού. Κατά την λαμπρή ακολουθία της γονυκλισίας, η οποία τελείται με ευλάβεια στους ναούς αυτή τη μεγάλη ημέρα, κλίνουμε ταπεινά τα γόνατά μας, προκειμένου να προσκυνήσουμε τον ουράνιο Βασιλέα, το Θεό Παράκλητο, να μας αγιάσει. Να έλθει να σκηνώσει στις ψυχοσωματικές μας υπάρξεις και να μας καθαρίσει από όλες τις βρωμερές κηλίδες, που λερώνουν την αυθεντική θεοδημιούργητη φύση μας. Τον παρακαλούμε ευλαβικά να φωτίσει τη σκοτισμένη από την αμαρτία και τις αμαρτωλές μας έξεις διάνοιά μας και να μας πληρώσει με θείο φωτισμό γνώσεως και επίγνωσης του μόνου αληθινού Θεού. Τον ικετεύουμε να μας πλημμυρίσει με τα ακένωτα θεία χαρίσματά Του και να μας γεμίσει με τις ουράνιες θεόσταλτες δωρεές Του, ώστε η ύπαρξή μας να μεταβληθεί σε θεοειδές έσοπτρο, καθαρό καθρέπτη, της δικής Του καθαρότητας και αγιότητας. Έχουμε απόλυτη ανάγκη της διαρκούς παρουσίας Του στη ζωή μας για να μπορούμε, χάρις σ’ Αυτόν, να πορευόμαστε στον επίγειο και εφήμερο βίο μας με ασφάλεια, να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, ο οποίος «όλος εν τω πονηρώ κείται» (Α΄Ιωάν.5,19) νικηφόρα και να σωζόμαστε από «της γενεάς της σκολιάς ταύτης» ασφαλώς, όπως τρανώς διακήρυξε ο απόστολος Πέτρος την αγία ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξ.2,41) . 

 

Η αγία αυτή ημέρα είναι η γενέθλιος  ημέρα της αγίας μας Εκκλησίας, καθότι με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος και το ένθερμο κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου, ιδρύθηκε η πρώτη Εκκλησία από το πλήθος των τριών χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στο Χριστό και έλαβαν το άγιο Βάπτισμα. Κατά την ιερή αυτή ημέρα θα πρέπει να στοχαζόμαστε την υπέρτατη θεία δωρεά, την Εκκλησία μας, η οποία είναι το πνευματικό θεραπευτήριο, το οποίο απεργάζεται την σωτηρία μας, μας θεραπεύει από τα τραύματα της αμαρτίας. Μας καθιστά αγίους, προορισμένους να γίνουμε πολίτες της ουράνιας βασιλείας του Δεσπότη μας Χριστού. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της συνειδητής μας, της οργανικής μας ενότητας με αυτή. Με την ορθή, την ορθόδοξη πίστη, την αγία ζωή μας, η οποία συνίσταται στην διαρκή μετάνοιά μας, την αδιάλειπτη συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή, τον τακτικό εκκλησιασμό μας, τη συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας και την έμπρακτη αγάπη μας προς τους αδελφούς μας. Η σωτηρία μας είναι δώρο του Θεού, το οποίο λαμβάνουμε μέσα στην Εκκλησία και έξω από αυτή δεν υπάρχει σωτηρία, όσο και αν είμαστε «καλοί άνθρωποι». Δεν μας σώζει η δική μας δύναμη και ικανότητα, τα όποια προτερήματά μας, αλλά η χάρις του Θεού με τη δική μας συγκατάθεση. Είθε ο φωτισμός που μας χαρίζει η παρουσία του Παναγίου Πνεύματος στην Εκκλησία, να μας καταυγάζει όλες τις ημέρες της ζωής μας, να είμαστε φωτόμορφα τέκνα του Θεού, κληρονόμοι της επουράνιας βασιλείας Του!

Λάμπρος Κων. Σκόντζος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.