Με τον τίτλο «Χοϊκοί και Αθάνατοι» άνοιξε η έκθεση γλυπτών του Ευάγγελου Τύμπα στο Αγρίνιο.

Με τον τίτλο «Χοϊκοί και Αθάνατοι» άνοιξε η έκθεση γλυπτών του Ευάγγελου Τύμπα στο Αγρίνιο.

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Στις 10 Ιούνη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη κ. Ευάγγελου Τύμπα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στην μεγάλη εκθεσιακή αίθουσα της πρώην Δημοτικής Αγοράς.

 

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Χοϊκοί και Αθάνατοι» και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι το τέλος Ιουλίου. (Χοϊκός, φτιαγμένος από χώμα-χωμάτινος)

 

Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης προσεγγίζει το Ηρωικό 1821 και την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τις αριστουργηματικές γλυπτικές δημιουργίες του. Τα αγάλματα οι προτομές και άλλα γλυπτά τοποθετημένα πάνω σε βάθρα εντυπωσιάζουν με την φυσικότητα των χαρακτηριστικών τους όλους τους επισκέπτες στην αίθουσα. Η προσεγμένη τοποθέτηση όλων των γλυπτών, τα αναμμένα κεριά στα μνήματα στο δάπεδο, και οι σταυροί προσδίνουν μια σπάνια ιερότητα στον χώρο. Στην γωνία τοποθετημένο γύψινο αντίγραφο του κανονιού της Αγίας Τριάδας που χρησιμοποιήθηκε στην πολιορκία του Αγρινίου από τις 28 Μάη έως την άλωση και απελευθέρωση-σαν σήμερα 200 χρόνια πριν-συνδέει την τοπική ιστορία της πόλης με τον γενικό ξεσηκωμό του γένους κατά των τυράννων κατακτητών. Η σοφή τοποθέτηση κορμού ελιάς δίπλα του (ο κορμός από το λιοστάσι της οικογένειας του Βαγγέλη) υποδηλώνει την αγροτική τοποθεσία από όπου κανονιοβολούσε τα οχυρωμένα Τουρκικά πυργόσπιτα στο Βραχώρι.

 

Ο σεβασμιότατος  και αγαπητός σε όλους Αρχιεπίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς έκανε τα εγκαίνια τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό που αρμόζει σε συναφή με την Θρησκεία και την Πατρίδα έκθεση.

 

Ο Σκηνοθέτης κ. Ιωάννης Σταμπέλος, παρουσιαστής  και συντονιστής της έκθεσης γλυπτών καλωσόρισε τους επισήμους και όλους τους επισκέπτες. Κάλεσε στο βήμα την επί των Πολιτιστικών θεμάτων Αντιδήμαρχο του Δήμου κα. Μαρία Παπαγεωργίου.