Έκθεση Βαλαώρα στο Αγρίνιο-200 χρόνια από το 1821

 

Άνοιξε η έκθεση του Θανάση Βαλαώρα στο Αγρίνιο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Μάη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού και σπουδαίου καλλιτέχνη και σκηνογράφου Θανάση Βαλαώρα με τίτλο «…που με βία μετράει τη γη», από στίχους του  Εθνικού μας ύμνου. 

 

Την έκθεση συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο εργαστήρι και εκθεσιακό χώρο του συλλέκτη και σκηνογράφου «Αβράξας» στο κέντρο του Αγρινίου, στην οδό Τσικνιά 50 μέσα στην 40μετρη στοά. Ο χώρος είναι πολύ ευρύχωρος και ανοιχτός στον σαν «ζωγραφικό τοπίο» κήπο. (φέρνει στον νου αναγεννησιακούς πίνακες Et in Arcadia ego).

 

Ο καλλιτέχνης περισώζει περιφρονημένα και εγκαταλειμμένα  αντικείμενα περασμένων χρόνων, κυρίως ξύλα πέτρες και κεραμικά, και πάνω τους χρησιμοποιώντας αγνά φυσικά χρώματα απεικονίζει με τα κατασκευασμένα από τον ίδιο πινέλα τις πολύ πρωτότυπες ιδέες του. Κάθε εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου  αντικείμενο στα χέρια του παίρνει ζωή και την δυνατότητα να διηγηθεί την ιστορία του. Έτσι πέτρες που πελεκίσθηκαν από μαστόρους πριν δυο αιώνες και στήριξαν και στόλισαν τα σπίτια των προγόνων μας στην πόλη του Αγρινίου αλλά και στην ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία, θυμίζουν με την παρουσία τους άλλες εποχές. Τότε που η πόλη και τα χωριά δεν είχαν παραδοθεί στις άχαρες   τσιμεντένιες κατασκευές. Παλιά ξύλινα παράθυρα και πόρτες μετατρέπονται από τον Θανάση σε πίνακες και από την άξια καλλιτέχνιδα σύντροφό του Βάϊα ντύνονται με φανταχτερά παλιομοδίτικα ρούχα και δίνουν συνέχεια στον πίνακα. Δίνουν ζωή και συνέχεια πέρα από τα στενά περιθώρια των παραστατών των ξύλινων μισοκατεστραμένων  παραθύρων. Ο καλλιτέχνης με χαμηλό τόνο φωνής «ομολόγησε» ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο εργαστήρι του λόγω της πανδημίας γ αυτόν ήταν «σωτήριος» και του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει τους θαυμάσιους πίνακες των ηρώων του 1821 που το κοινό της πόλης θαυμάζει σε κάθε γωνιά της έκθεσης. Ο Θανάσης μετέτρεψε μία δύσκολη για την Ελλάδα εποχή-187 μέρες καραντίνας-σε περίοδο μεγάλης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και  δημιουργίας που την αφιερώνει στην φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό τυραννικό ζυγό. 

 

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε όλους τους πρωτότυπα και με εκπλήξεις εκθεμάτων χώρους και ο καθένας «εντόπισε» αντικείμενα και πίνακες που του προσέλκυσαν πολύ ενδιαφέρον. Δίπλα μου η κυρία  Μ. κοιτάζοντας την μεγάλη σύνθεση που αναπαριστά την 11η Ιουνίου που οι Έλληνες μπήκαν νικητές στο Βραχώρι, αναφώνησε: «Η κραυγή!». Όταν απομακρύνθηκε λίγο, πλησίασα να δω τι ήταν αυτό πάνω στα σκόρπια παλιά σανίδια που την εντυπωσίασε και  πράγματι στον νου μου ήρθε η διάσημη λιθογραφία του Έντβαρντ Μούνχ «η κραυγή». Το πρόσωπο που φωνάζει, τα γουρλωμένα μάτια και τα σκαμμένα μάγουλα θυμίζουν το πρόσωπο του θανάτου…Όλη η «ματωβαμένη» σύνθεση και τα χαραγμένα λόγια στην βάση του υπερμεγέθη πίνακα, προκαλούν ανατριχίλα συνειδητοποιώντας τι μπορεί να κάνει ο επαναστατημένος άνθρωπος όταν σπάει τα δεσμά αιώνων… Η περιήγηση όταν γίνει προσεχτικά θέλει ώρες γιατί το παραμικρό αντικείμενο έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία που ο καλλιτέχνης είναι πρόθυμος να την διηγηθεί.

 

Στα εγκαίνια  της με πρωτότυπα έργα έκθεσης παραβρέθηκαν ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης  διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά του Δήμου  κα. Μαρία Παπαγεωργίου. Επίσης η κα. Βασιλική Μαραγιάννη Πρόεδρος του Φιλολογικού και λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κώστας Χατζόπουλος», η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου, η κα. Ιωάννα Σερμιτζέλη και πολλοί άλλοι γνωστοί Αγρινιώτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και για τον πολιτισμό στην πόλη του Αγρινίου.

 

Ο κύριος Φίλιας απηύθυνε χαιρετισμό  λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που σηκώνει το Ιστορικό βάρος για την διοργάνωση των Πανελληνίων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό του γένους είναι από καιρό αποφασισμένη για την ευρεία συμμετοχή των πολιτών. Αυτό κόντρα στις αντιξοότητες της πανδημίας αλλά και του εν γένει σχεδιασμού για τις εκδηλώσεις που ζητάγανε περισσότερο διαδικτυακό «βάρος». Η Περιφέρεια πιστεύει ότι ο λαός μας έχει τον πρώτο λόγο και έτσι σχεδιάζει εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Συνεχάρη τον κ. Θανάση Βαλαώρα για την συμμετοχή του μέσα από τα έργα του στην επέτειο του 1821, καθώς και τον Δήμαρχο της πόλης για την επίτευξη αυτού του σκοπού.»

Ο καλλιτέχνης πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς-συντελεστές για το άνοιγμα της έκθεσης που ολόκληρη είναι αφιερωμένη στον Ιερό Αγώνα των Ελλήνων. Με λίγα λόγια διηγήθηκε το ιστορικό παρελθόν της οικογένειάς του που οι ρίζες της κρατούν από τον 17ο αιώνα. Διηγήθηκε πόσο κυνηγήθηκαν οι πρόγονοί του από τον Αλή Πασά που με εντολή του προεπαναστατικά διέταξε τον Πασά της Ναυπάκτου να εξολοθρεύσει   το σόϊ των Βαλαωραίων…Και η διαταγή του εκτελέστηκε, γλύτωσε μόνον η 5 μηνών έγκυος σύζυγος του προ-προ πάππου του, που ο γυιός του μεγάλωσε μέσα στην εξέγερση του 21, επιβίωσε και υπηρέτησε Δεκανέας στην φρουρά του Βασιλιά Όθωνα. (κειμήλια των προγόνων του και χειρόγραφα απομνημονεύματα περιλαμβάνονται στην έκθεση). Ευχαρίστησε την σύντοφό του Βάϊα και τον φοιτητή της σχολής καλών τεχνών Ιωαννίνων κ. Χριστόφορο Στάϊκο για την βοήθειά του στο στήσιμο της έκθεσης στο τμήμα του κήπου.

 

Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γεώργιος Παπαναστασίου μίλησε τελευταίος και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Φίλια για την παρουσία και υποστήριξή του στην έκθεση αλλά και στην πόλη του Αγρινίου. Ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την προσφορά του στην πόλη και τόνισε ότι σε δυο βδομάδες θα εορτάσομε την επέτειο των μαχών που δόθηκαν νικηφόρα από τους επαναστατημένους και κατατρεγμένους προγόνους μας σε τούτη την πόλη, το Αγρίνιο. Να σημειώσομε εδώ ότι φέτος θα παραστεί τιμώντας την επέτειο και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Η έκθεση στεγάζεται μέσα και έξω από την γκαλερί «Αβράξας», ονομασία που βγαίνει από «παλιά ιστορία» δυο  χιλιάδων ετών και σήμαινε την υπέρτατη θεότητα, ενώ ιδιαίτερη σημασία δινόταν στο άθροισμα των αριθμητικών τιμών των γραμμάτων της λέξης (365, όσες οι ημέρες του έτους). Σύμφωνα με το της εποχής εκείνης αριθμητικό σύστημα.

 

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 24 Ιουνίου και τις ώρες καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-22.00   Τις Κυριακές 10.00-14.00


Ευχόμαστε πολλούς κατοίκους της πόλης του Αγρινίου-και όχι μόνο- τα βήματά τους να τους οδηγήσουν σ’ αυτή την πρωτοποριακή έκθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Απόστολος Κων. Καρακώστας 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”