Έκθεση Βαλαώρα στο Αγρίνιο-200 χρόνια από το 1821

 

Άνοιξε η έκθεση του Θανάση Βαλαώρα στο Αγρίνιο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Μάη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού και σπουδαίου καλλιτέχνη και σκηνογράφου Θανάση Βαλαώρα με τίτλο «…που με βία μετράει τη γη», από στίχους του  Εθνικού μας ύμνου. 

 

Την έκθεση συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο εργαστήρι και εκθεσιακό χώρο του συλλέκτη και σκηνογράφου «Αβράξας» στο κέντρο του Αγρινίου, στην οδό Τσικνιά 50 μέσα στην 40μετρη στοά. Ο χώρος είναι πολύ ευρύχωρος και ανοιχτός στον σαν «ζωγραφικό τοπίο» κήπο. (φέρνει στον νου αναγεννησιακούς πίνακες Et in Arcadia ego).

 

Ο καλλιτέχνης περισώζει περιφρονημένα και εγκαταλειμμένα  αντικείμενα περασμένων χρόνων, κυρίως ξύλα πέτρες και κεραμικά, και πάνω τους χρησιμοποιώντας αγνά φυσικά χρώματα απεικονίζει με τα κατασκευασμένα από τον ίδιο πινέλα τις πολύ πρωτότυπες ιδέες του. Κάθε εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου  αντικείμενο στα χέρια του παίρνει ζωή και την δυνατότητα να διηγηθεί την ιστορία του. Έτσι πέτρες που πελεκίσθηκαν από μαστόρους πριν δυο αιώνες και στήριξαν και στόλισαν τα σπίτια των προγόνων μας στην πόλη του Αγρινίου αλλά και στην ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία, θυμίζουν με την παρουσία τους άλλες εποχές. Τότε που η πόλη και τα χωριά δεν είχαν παραδοθεί στις άχαρες   τσιμεντένιες κατασκευές. Παλιά ξύλινα παράθυρα και πόρτες μετατρέπονται από τον Θανάση σε πίνακες και από την άξια καλλιτέχνιδα σύντροφό του Βάϊα ντύνονται με φανταχτερά παλιομοδίτικα ρούχα και δίνουν συνέχεια στον πίνακα. Δίνουν ζωή και συνέχεια πέρα από τα στενά περιθώρια των παραστατών των ξύλινων μισοκατεστραμένων  παραθύρων. Ο καλλιτέχνης με χαμηλό τόνο φωνής «ομολόγησε» ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο εργαστήρι του λόγω της πανδημίας γ αυτόν ήταν «σωτήριος» και του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει τους θαυμάσιους πίνακες των ηρώων του 1821 που το κοινό της πόλης θαυμάζει σε κάθε γωνιά της έκθεσης. Ο Θανάσης μετέτρεψε μία δύσκολη για την Ελλάδα εποχή-187 μέρες καραντίνας-σε περίοδο μεγάλης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και  δημιουργίας που την αφιερώνει στην φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό τυραννικό ζυγό. 

 

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε όλους τους πρωτότυπα και με εκπλήξεις εκθεμάτων χώρους και ο καθένας «εντόπισε» αντικείμενα και πίνακες που του προσέλκυσαν πολύ ενδιαφέρον. Δίπλα μου η κυρία  Μ. κοιτάζοντας την μεγάλη σύνθεση που αναπαριστά την 11η Ιουνίου που οι Έλληνες μπήκαν νικητές στο Βραχώρι, αναφώνησε: «Η κραυγή!». Όταν απομακρύνθηκε λίγο, πλησίασα να δω τι ήταν αυτό πάνω στα σκόρπια παλιά σανίδια που την εντυπωσίασε και  πράγματι στον νου μου ήρθε η διάσημη λιθογραφία του Έντβαρντ Μούνχ «η κραυγή». Το πρόσωπο που φωνάζει, τα γουρλωμένα μάτια και τα σκαμμένα μάγουλα θυμίζουν το πρόσωπο του θανάτου…Όλη η «ματωβαμένη» σύνθεση και τα χαραγμένα λόγια στην βάση του υπερμεγέθη πίνακα, προκαλούν ανατριχίλα συνειδητοποιώντας τι μπορεί να κάνει ο επαναστατημένος άνθρωπος όταν σπάει τα δεσμά αιώνων… Η περιήγηση όταν γίνει προσεχτικά θέλει ώρες γιατί το παραμικρό αντικείμενο έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία που ο καλλιτέχνης είναι πρόθυμος να την διηγηθεί.