Καταγραφή της περιοχής της γέφυρας από τον Περιηγητή Πουκεβίλ.

Άλλη πηγή για την χρονολόγηση της Γέφυρας Βέργας έχομε από τον Πουκεβίλ (Φρανσουά Σαρλ Υγκ Λοράν Πουκβίλ, 1770-1838). Ο πολυτάλαντος Φιλέλληνας-διανοητής-γιατρός-περιηγητής-ιστορικός συγγραφέας και Ακαδημαϊκός, υπηρέτησε σαν Πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα επί κυριαρχίας του Αλή Πασά από το 1805 έως το 1815. Με αυτή την ιδιότητα και εφοδιασμένος με ειδικά «φιρμάνια» από την Αλή περιηγήθηκε την Ήπειρο και την Ρούμελη.
Συμπάθησε πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και έγραψε πολλά βιβλία αφιερωμένα στα μέρη που επισκέφθηκε και στους Έλληνες που γνώρισε. Περιγράφει τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας συνδέει τις τοποθεσίες με τις αρχαίες πόλεις-κράτη. Περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες που οι Τούρκοι επέβαλαν στην Ελλάδα και με τις περιγραφές του αυτές συγκίνησε τους συμπατριώτες του Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους. Έτσι συνέβαλε με τον τρόπο του  στο φιλελληνικό κίνημα στους λαούς της Ευρώπης όταν ξέσπασε η μεγάλη του γένους επανάσταση πριν 200 χρόνια.
Μερικά από τα βιβλία του είναι τα ταξιδιωτικά στην Μακεδονία Ήπειρο Ρούμελη και Μωριά. Για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έγραψε- πέρα από πληροφορίες ιστορικές και γεωγραφικές-για την βαρβαρότητα του αιμοβόρου Αλή Πασά και τα ξεσπάσματά του στην περιοχή μας. Γράφει για την σφαγή στα χωριά του Ορεινού Βάλτου Σύντεκνο και Βαλμάδα το 1806 από τον Γιουσούφ Αράπη. Και είναι ο πρώτος συγγραφέας που συνέταξε την  ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το Γαλλικό κείμενο από την έκδοση στο Παρίσι το 1826

Στον τρίτο τόμο από τα «Ταξίδια στην Ελλάδα» περιγράφει  την πορεία του τον Ιούλιο του 1815 στην περιοχή της αρχαίας Αγραΐδας που ήταν από αιώνες γνωστή ως Βάλτος. Πρέπει να πέρασε από την γέφυρα που στο έργο του την ονομάζει γέφυρα Μαλεσιάδας. Σε απόσταση περίπου δέκα χιλιόμετρα από τον Αχελώο (γράφει δύο λεύγες).Αναφέρεται στην δεύτερη κοιλάδα της Αγραΐδας (κοιλάδα της Βέργας) εκεί που συμβάλουν τα ποτάμια. 

 

Αυτό που πηγάζει από την Πετρώνα, το ονομάζει «Μπονίκεβος» (Βουλτσόρεμα το λέμε οι ντόπιοι) και που ενώνεται με το ποτάμι «Βάλτος» ( εννοεί τον Ίναχο.)  (La seconde vallee de l'Agraide, a partir du confluent de la riviere Valtos avec le Voinicovo),  στην γέφυρα της Μαλεσιάδας που αν ακολουθήσομε το μονοπάτι φθάνομε στην Ξερακιά.

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας
Συνεχίζεται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”