Σηματοδότηση του δρόμου στον Ορεινό Βάλτο

Το συνεργείο σηματοδότησης συνεχίζει τις εργασίες στον δρόμο από το Καστράκι του Δήμου Αγρινίου προς το Μπαμπαλιό Δήμου Αμφιλοχίας και Ορεινό Βάλτο.

 

Έχουν μπει οι περισσότερες πινακίδες με αντανακλαστικές ταινίες στις επικίνδυνες στροφές. Έτσι η διαδρομή ειδικά την νύχτα γίνεται πιο ασφαλής. Μένει ακόμα πολύ δουλειά μια και το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμελήθηκε  επί πολλά χρόνια. 

Για τους οδηγούς με κατεύθυνση την Ευρυτανία μέσα από τον Ορεινό Βάλτο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος η κατάλληλη ενημερωτική σηματοδότηση.

Οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας και Αγράφων έδωσαν προτεραιότητα στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων που καθηλώνουν την πρόοδο σε μια μεγάλη εδαφική περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη την ανάπτυξη.

Σημαντική παρέμβαση έγινε στο κομβικό σημείο της νέας γέφυρας της Βέργας με την τοποθέτηση πινακίδων.

 

Όποιος οδηγούσε για πρώτη φορά στην περιοχή, ταξιδεύοντας προς Ευρυτανία, προσπερνούσε την γέφυρα  χωρίς να στρίψει προς την Πετρώνα-Αλευράδα και γέφυρα Τατάρνας. Έφθανε στο Νέο Χαλκιόπουλο και τότε αναγκαστικά ακολουθούσε τον ανηφορικό δρόμο προς το Παλιό Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο και γέφυρα Τατάρνας. Έτσι στην διαδρομή προσθέτονταν δέκα χιλιόμετρα συν η ταλαιπωρία των στροφών του δρόμου. 

Τώρα με την τοποθέτηση των κατάλληλων πινακίδων στην γέφυρα της Βέργας  αποφεύγεται η ταλαιπωρία αυτή. Ακόμη οι πινακίδες ενημερώνουν για το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών. Θα πρέπει όμως να μπει ακόμη μία που να γράφει Καρπενήσι και τα χιλιόμετρα.

Μία πρόταση είναι να τοποθετηθεί πινακίδα με χάρτη της κυκλικής διαδρομής που είναι από τις ομορφότερες του Ορεινού Βάλτου. Ο χάρτης να δείχνει τα σημεία: Πετρώνα-Αλευράδα-Κρεμαστά-γέφυρα Τατάρνας-Τρίκλινο-Παλιό Χαλκιόπουλο-Νέο Χαλκιόπουλο.

Ο ταξιδιώτης που θα κάνει μια ημερήσια εξόρμηση στην περιοχή θα μπορούσε να δει πολλά αξιοθέατα σε μία μοναδική διαδρομή.

 

Από τα 200 μέτρα υψόμετρο που είναι η γέφυρα Βέργας, η διαδρομή αυτή ανεβαίνει στην Πετρώνα 550 μέτρα, Άνεμο-διασταύρωση προς Κατσιάδα 630 μέτρα, Αλευράδα 550 μέτρα, Γέφυρα Τατάρνας 280 μέτρα, Τρίκλινο 550 μέτρα, Αγραπιδόκαμπο/Ρίγανη στα 700 μέτρα. Εκεί στην κατοχή μεταξύ των ετών 1942-44 γίνονταν οι «ρίψεις» από τα Συμμαχικά αεροπλάνα για τους αντάρτες της αντίστασης του ΕΔΕΣ. Η διαδρομή περνάει από το ορεινό Παλιό Χαλκιόπουλο στα 800 μέτρα και παίρνει τον κατήφορο προς το Νέο Χαλκιόπουλο στα 240 μέτρα υψόμετρο. Όποιος ταξιδιώτης έχει χρόνο περνώντας από το Παλιό Χαλκιόπουλο δεν θα πρέπει να αμελήσει να επισκεφθεί την σπηλιά του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στην βορειο-ανατολική πλαγιά της Καλάνας.

Φυσικά μένουν για σηματοδότηση πολλά ακόμα σημεία στον Ορεινό Βάλτο. Όταν ελπίζουμε σύντομα, λυθεί το χρόνιο πρόβλημα στον Εμπεσό με την στενότητα του δρόμου που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με την κατασκευή της νέας γέφυρας της Τέμπλας θα υπάρξει αυξημένη κυκλοφορία στην περιοχή.

 

Μία πινακίδα με χάρτη που θα περιλαμβάνει τα χωριά και σημεία όπως Εμπεσό-Περδικάκι-Πηγάδια-Βρουβιανά-Γέφυρα Τέμπλας-Αυλάκι-Γέφυρα Αυλακίου-θα είναι ενημερωτική για τους ταξιδιώτες στην ακραία αυτή περιοχή του νομού Ατωλοακαρνανίας.

 

Ας ευχηθούμε με τον νέο χρόνο να δούμε περισσότερη οδική ασφάλεια και λιγότερη ταλαιπωρία των οδηγών στο οδικό δίκτυο του Ορεινού Βάλτου.   

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”