Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας έκοψε την πίτα της

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Όπως κάθε χρόνο συνεχίζοντας την παράδοση, η  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. την Κυριακή μεσημέρι στις 4 Φεβρουαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην γεμάτη από μέλη και φίλους, πάντα φιλόξενη σάλα της  Πιτσαρίας «Ρόμα» στο κέντρο του Αγρινίου.

Στην είσοδο υποδέχονταν και καλωσόριζαν τους καλεσμένους οι κυρίες  Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, η Γενική  Γραμματέας Νατάσσα Σκιαδά, και μέλη του Δ.Σ. όπως οι κυρίες Κωνσταντία Ζαφείρη και Θεώνη (Σόνια) Λειβαδίτη. Έδιναν στα εισερχόμενα μέλη και φίλους της Εταιρείας φάκελο-αντίδωρο όπως το αποκάλεσε η κυρία Μαίρη-που περιείχε 5-6 σπάνιες συλλεκτικές καρτ-ποστάλ της δεκαετίας του 1980 με φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων. Εικονίζουν τους χώρους αυτούς όπως ήταν στο παρελθόν, πριν γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε κάποια από αυτά.  

Η κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά καλωσόρισε τους καλεσμένους στην εκδήλωση εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου κυρίου Γεωργίου Σταμάτη, που δεν παραβρέθηκε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Έκανε απολογισμό των δραστηριοτήτων της Αρχαιολογικής ανατρέχοντας στα θέματα/εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε, καθώς και στα σχέδια της για το τρέχον έτος.

Στην πλήρως ενημερωτική ομιλία της αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα.

Την ένταξη της Εταιρείας στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Leader της Τριχωνίδας Α.Ε. στο πλαίσιο της πράξης «Διαχρονική εξέλιξη παραδόσεων και εθιμικών δρώμενων στο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας».

Από τις 4 εγκεκριμένες και προγραμματισμένες ημερίδες μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία οι τρείς.

Η κυρία Μαίρη μίλησε αναλυτικά για τις ημερίδες που έγιναν.

Η πρώτη στην Δογρή Τριχωνίδας είχε τίτλο «Διαχρονικές διατροφικές συνήθειες-τροφικά παρασκευάσματα και προϊόντα καθημερινής χρήσης στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας». (28/11/2021) Έγινε  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος».  Μίλησαν εξαιρετικοί επιστήμονες καθώς και η ίδια. Βλέπε: https://www.agrinionews.gr/imerida-tis-istorikis-amp-archaiologikis-etaireias-dytikis-stereas-elladas-dipla-stin-trichonida/

Η δεύτερη ημερίδα έγινε στην Γαβαλού Τριχωνίδας με θέμα την «Λαϊκή ιατρική θεραπευτική και παραδοσιακή κοσμετολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». (23/10/2022) Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς». Έγινε και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ασκληπιού. Πέντε καταξιωμένοι Αρχαιολόγοι και μία γιατρός μίλησαν σχετικά. Βλέπε: https://www.agrinionews.gr/epitychia-pragmatopoiithike-imerida-tis-i-a-e-d-s-e-sti-gavaloy/

Η τρίτη ημερίδα έγινε στο Παναιτώλιο με θέμα «Γενέσια γαμήλια και νεκρικά έθιμα και παραδόσεις στον Αγροτικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». (18/02/2023)  Η συνεργασία αυτή την φορά για την πραγματοποίηση της ημερίδας έγινε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χρήστος Καπράλος». Ομιλητές πέντε Πανεπιστημιακοί καθηγητές. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και την χαιρέτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Η ημερίδα έκλεισε με μουσική από την κυρία Ευσταθία Γρέντζελου. Βλέπε:  https://www.agrinionews.gr/imerida-tis-istorikis-amp-archaiologikis-etaireias-dytikis-stereas-elladas-dipla-stin-trichonida/

Η αντιπρόεδρος ανακοίνωσε τον προγραμματισμό για την τέταρτη και τελευταία ημερίδα που θα γίνει πριν το καλοκαίρι στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου. Το θέμα της θα είναι «Προσφυγιά και καπνός, η σημασία τους στη διαμόρφωση του οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία». Όπως και οι τρεις προηγούμενες, έτσι και αυτή, θα πλαισιωθεί από τους καταλληλότερους ομιλητές και η φιλοδοξία της Εταιρείας είναι να συνοδεύεται από μία έκθεση με συναφές  φωτογραφικό υλικό.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί η κυρία Μαίρη και στη συνδιοργανωμένη εκδήλωση με τον Σύλλογο Γεωπόνων Αιτωλοακαρνανίας όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Οι αγρότες στην Ελληνική Ιστορία από την Επανάσταση στην Παγκοσμιοποίηση».  Βλέπε: https://www.agrinionews.gr/paroysiastike-agrinio-to-vivlio-oi-agrotes-stin-elliniki-istoria-foto/

Ακόμα αναφέρθηκε σε αρκετές εκδηλώσεις που έγιναν, κόντρα στις δυσκολίες που έφερε ο κορονοϊός στην χώρα μας. Εκδηλώσεις που η Εταιρεία συμμετείχε ενεργά, όπως στα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου της Πλευρώνας που έγινε μεταφορά μελών και φίλων με δυο λεωφορεία με έξοδα της. Βλέπε: https://www.agrinionews.gr/panselinos-egkainia-moysiki-mia-spoydaia-vradia-archaio-theatro-pleyronas/

Ακόμα η εκδρομή στην Ήπειρο και η επίσκεψη στο χωριό Ελληνικό Δήμου Κατσανοχωρίων, γενέτειρα του καθηγητή γλυπτικής Θεόδωρου Παπαγιάννη όπου βρίσκεται το «Μουσείο Σύγχρονης Γλυπτικής Θ. Παπαγιάννη» με έργα που προσέφερε ο γλύπτης στην ιδιαιτέρα του πατρίδα. Με την ίδια εκδρομή έγιναν επισκέψεις στην Ιστορική Μονή Τσούκας, στο κάστρο Ιωαννίνων και ιδιαίτερα στο Μουσείο Αργυροχοΐας στο Ιτς Καλέ.

Η  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., συνέχισε η κυρία Μαίρη, συμμετείχε σε όλα τα καλέσματα του Δήμου για τις Εθνικές Επετείους, στους 120 της Αγίας Τριάδας, στους πεσόντες στο Καλπάκι το 1940, μέχρι και πρόσφατα στους αγώνες για την διατήρηση του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.

Η Εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις των ανασκαφικών εργασιών στα μεγάλα μνημεία της περιοχής, όπως στην Πλευρώνα, Καλυδώνα, Οινιάδες και στον Στράτο. Μίλησε για τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμποδίζουν την γρήγορη αποκατάσταση μνημείων αλλά και κτηρίων όπου απαιτούνται πολλές μελέτες. Πχ. για τις αποθήκες Παπαπέτρου έχουν εγκριθεί προμελέτες της Διεύθυνσης Αναστυλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και θα ακολουθήσουν κι άλλες όπως Αρχιτεκτονικές, Στατικές, Γεωτεχνικές, Ηλεκτρο/μηχανικές. Και ακόμα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων δυο μελέτες, Μουσειογραφική και Μουσειολογική.

Ευχαρίστησε για την συμμετοχή/αγορά βιβλίων της Εταιρείας στις γιορτές και πληροφόρησε ότι το bazaar βιβλίων θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του Φλεβάρη. Ευχαρίστησε ακόμα όσους δώρισαν βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, ειδικά τον Δήμο Αγρινίου, την πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, τους κυρίους Ιωάννη Νεραντζή, Χρήστο Χατζηαγάπη και Χάρη Ταμπάκη, τις κυρίες Μαρία Αγγέλη και Μαρία Ζωγοπούλου.

Η κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά έκανε μία τιμητική αναφορά στα μέλη της Εταιρείας καθώς και σε πρόσωπα που εργάστηκαν στις αρχαιότητες του νομού Αιτωλοακαρνανίας και που έφυγαν από την ζωή πρόσφατα.

Αυτοί από τα μέλη είναι ο Περικλής Κοτίνης, ο Γιώργος Μεριγκούνης, ο Γιώργος Διαμαντής και προσφάτως η αγαπημένη σε όλους Μαίρη Χρυσικοπούλου, από τα παλαιότερα μέλη της Εταιρείας. Και από τους ανασκαφείς Αρχαιολόγους ο Λουδοβίκος Σβάντνερ (Θέατρο Στράτου), ο Ρούνε Φρεντερίκσεν (Καλυδώνα), η Νταϊάνα Γουόρλδ (Θέρμο), ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στα Γιάννενα «παππούς» Γιάννης Παπαποστόλου που εργάστηκε χρόνια στο Θέρμο. Επίσης και ο Αρχαιοφύλακας Θέρμου Χρήστος Κοσμάς.

Το 2024 η Εταιρεία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της το μακρινό 1974 και προγραμματίζει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για την επέτειο αλλά και για τον πρωτεργάτη της ίδρυσης τον αείμνηστο Θωμά Μποκώρο και τα ιδρυτικά μέλη. Σημ. 1η 

Κλείνοντας υπενθύμισε για την προγραμματισμένη εκδρομή στις 28 Φεβρουαρίου στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο «Το θησαυροφυλάκιο» και στην «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς».

Ευχαρίστησε τον νυν Δήμαρχο λέγοντας: «Κύριε Δήμαρχε, στο πρόσωπό σας ευχαριστούμε όλους τους προκατόχους σας από το 1974 για την στέγη και την πολυποίκιλη υποστήριξη που μας παρείχαν και μας παρέχετε. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου θα συνεχίσει να μας συνδράμει και στα επόμενα χρόνια».

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους στην κοπή της πίτας για την παρουσία τους, την συνδρομή, την συμπαράσταση και την υποστήριξη. Ευχήθηκε σε όλους μια ευήμερη και δημιουργική χρονιά με υγεία και χαρά!  

Η κυρία Αντιπρόεδρος έδωσε το μικρόφωνο στον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κύριο Κωνσταντίνο Ζώη για έναν χαιρετισμό. Ο κύριος Ζώης μεταξύ άλλων είπε τα εξής λόγια: 

«Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία στον καθένα σας ξεχωριστά και στις οικογένειές σας. Εύχομαι να ανταμώσουμε πάλι του χρόνου στον ίδιο αυτό φιλόξενο χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να παραβρεθώ στην εκδήλωση της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, καθώς και να σας ευχαριστήσω για την αέναη και άοκνη προσφορά της Εταιρείας την τελευταία πεντηκονταετία. Εκείνο το οποίο είναι αυτονόητο, είναι προφανές, ότι η  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. είναι ένας φορέας Πολιτισμού και Ιστορίας, είναι ένας φορέας όπου η επωνυμία του ταυτίζεται πράγματι με την δράση του, ταυτίζεται πάντα με αυτό το οποίο εκπέμπει, που δεν είναι άλλο από την αέναη προσφορά στον Πολιτισμό στην Ιστορία. Θα τολμήσω να το ομολογήσω, η Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. είναι ένα λίκνο μάθησης, ένας χώρος ακαδημαϊκός, από τον οποίο κάθε φορά όσο κι αν έχουμε διαβάσει, όσο και να έχουμε εντρυφήσει, όσο και να έχουμε μελετήσει, από τις πάρα πολύ εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες και πληρέστατες εκδηλώσεις σας πάντοτε θα φύγουμε έχοντας μάθει κάτι καινούργιο. Τουλάχιστον με μένα έχει συμβεί αυτό και γι’ αυτό τον λόγο δηλώνω, μπορώ να πω, θαυμαστής και οπαδός στη δράση σας. Από εκεί και έπειτα θερμά συγχαρητήρια για το έργο το οποίο με συνέπεια επιτελείτε, όλα τα μέλη διαχρονικώς, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας φορέας ο οποίος δεν διδάσκει μόνο ένα σύστημα, ένα σύνολο πληροφοριών Ιστορικής και Αρχαιολογικής φύσης. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία είναι η ταυτότητα ενός λαού. Υπάρχουν λαοί οι οποίοι έχουν επιβιώσει στο διηνεκές του χρόνου διατηρώντας τον Πολιτισμό τους, την Ιστορία τους, την λαογραφία τους. Ως εκ τούτω εσείς προσφέρετε ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά την ιστορία του τόπου μας, διότι μέσα από την Ιστορία, θα το επαναλάβω, οι λαοί επιβιώνουν στο διηνεκές του χρόνου. Η προσφορά σας είναι πάρα πολύ σημαντική και το μόνο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι σας αξίζουν συγχαρητήρια, διότι τα λόγια είναι περιττά, διότι εσείς αρέσκεστε να μιλάτε με τις δράσεις σας και όχι με τα λόγια. Και πάλι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα και φυσικά ο Δήμος Αγρινίου θα είναι διαρκής αρωγός σε όλες τις προσπάθειες. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφέρουμε τα πάντα και οικονομικά και εννοείτε σε χώρους και σε στεγάσεις. Και να διαβιβάσω και τις θερμές ευχές του Δημάρχου για το έργο σας, ο οποίος θα ήθελε να βρίσκεται εδώ αλλά λόγω κάποιων σημαντικών ανειλημμένων υποχρεώσεων, είναι και λίγο οι καταστάσεις περίεργες τελευταία με τις εξελίξεις που υπάρχουν, δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα εδώ, παρότι διακαώς θα το επιθυμούσε. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ εκ μέρους όλης της πόλης, όλων των Δημοτών, όλου του Δήμου, συνεχίστε αυτό το οποίο κάνετε άψογα και πληρέστατα. Σας ευχαριστώ πολύ!».

Η κυρία Τσιχριτζή-Βαϊνά ευχαρίστησε τον κύριο Ζώη για «τα λόγια του που ειπώθηκαν από καρδιάς». Συμπλήρωσε πληροφορώντας ότι παραβρίσκεται στην αίθουσα το μέλος της Εταιρείας η κυρία Αλεξάνδρα Σούφλα-Καρρά, την οποία και συνεχάρη για τον πολυετή κόπο της-10 χρόνια-στην συγκέντρωση στοιχείων και στην συγγραφή του εξαιρετικού δίτομου βιβλίου της με τίτλο «Τοπική Ιστορία Δήμου Θεστιέων Αιτωλίας».

Η κυρία Μαίρη κάλεσε στο βήμα τον  Πανεπιστημιακό καθηγητή Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας κύριο Ιωάννη Νεραντζή (Αναπληρωματικό μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.)

Ο κύριος Νεραντζής πάντα «προσφέρει» μία ευχάριστη έκπληξη. Πέρυσι ήταν η δωρεά στην εταιρεία ενός σπανίου συγγράμματος του 1937 του Γάλλου Ιστορικού Robert Flaceliere, πρώην μέλος της Γαλλικής σχολής Αθηνών, λέκτορος στο πανεπιστήμιο της Λυών με τίτλο “Les Aitoliens a Delphes”, ( Οι Ατωλοί στους Δελφούς, Συμβολή στην ιστορία της κεντρικής Ελλάδας τον 3ο αιώνα π.Χ.) (υπάρχει μόνο ένα έντυπο στην Αμερική).

Φέτος ανακοίνωσε την μεγάλη του προσφορά για ενίσχυση της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., ένα βιβλίο το οποίο συγγράφει για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου. Με έξοδά του θα εκτυπωθούν 1.000 αντίτυπα. Θα έχει τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, Θησαυροφυλάκιο Αρχαιογνωσίας».

Ο κύριος  Νεραντζής μίλησε για την μοναδικότητα του συγγράμματος το οποίο επιμελείται. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Αντιπρόεδρο κυρία Μαίρη Τσιχριτζή που έθεσε ένα θέμα. Την υποχρέωσή μου προς την εταιρεία. Είμαι τέως Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Αυτή η υποχρέωσή μου νομίζω ότι μένει μόνιμα. Και στην υποχρέωσή μου αυτή, να ανακοινώσω ότι συγγράφω ένα βιβλίο που θ άπρεπε να βγει από χρόνια, έχει βγει ένας τίτλος αυτού του βιβλίου, αλλά βιβλίο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου δεν έχει βγει. Αυτό το γράφω εγώ τώρα. Και είναι υποχρέωσή μου να πω ότι όλα τα αντίτυπα θα βγουν με δικά μου έξοδα, ιδίοις αναλώμασι, που λέμε, και θα τα δωρίσω όλα, χίλια αντίτυπα στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αγρινίου ως τέως Πρόεδρος αυτής. Ευχαριστώ πολύ».

Ανταπαντώντας η Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον καθηγητή κύριο Νεραντζή με τα λόγια:  «Κύριε Νεραντζή, πολυγραφότατε, ξέρουμε ότι αυτό που ετοιμάζετε θα είναι τεκμηριωμένο, σύγχρονο, πλούσιο. Σας συγχαίρουμε γι’ αυτή την πρωτοβουλία, την έκδοση του βιβλίου, σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην Εταιρεία. Και την όλη σας προσφορά μέχρι τώρα, να είστε καλά και να συνεχίσετε να γράφετε. Χαρά και τιμή θα είναι για την πόλη να αποκτήσει επιτέλους έναν οδηγό». 

Ακολούθησε η κοπή της πίτας την οποία ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Καλλίνικος Καζαντζής που είναι μέλος της  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. και συμμετέχει στην Εξελεγκτική Επιτροπή.





Σταύρωσε και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχήθηκε: «Καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία, με έμπνευση και πολλές νέες δράσεις από την Αρχαιολογική Εταιρεία». Και συνέχισε: «Να εκφράσω κι εγώ την χαρά μου γιατί  βρίσκομαι εδώ σήμερα όχι μόνο με την ιδιότητα του μέλους αλλά και με την ιδιότητα του Ιερέως πλέον. Και να πω ότι είμαι πάντα στην διάθεσή σας και ως εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού και ως υπεύθυνος του παρεκκλησίου του πάρκου που είναι ένα εξαιρετικό μνημείο».

 Να σημειωθεί εδώ ότι ο πατέρας Καλλίνικος τελεί την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Σωτήρος στο πάρκο Αγρινίου κάθε Κυριακή από τις 08:30 έως τις 11:00    

Το τυχερό «φλουρί» κέρδισε η κυρία Μαρία Κακαβιά και αντιστοιχούσε σε βιβλίο σπάνιας έκδοσης-εκτός εμπορίου-του Δήμου Αγρινίου. Είναι ένα Λεύκωμα για τον μεγαλύτερο Έλληνα γλύπτη του 20ου αιώνα Χρήστο Καπράλο. Το Λεύκωμα πρόσφερε στην Εταιρεία η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου.

 Στην πετυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Αγρινιώτες και Αγρινιώτισες, μεταξύ αυτών που με την παρουσία τους την τίμησαν είναι και οι παρακάτω.

Ο κύριος  Ιωάννης Βαϊνάς, πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Ο κύριος Κωνσταντίνος Ζώης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου. Ο Αντιδήμαρχος κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης. Η Αντιδήμαρχος κυρία Χρύσα Τασολάμπρου. Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημοτική Σύμβουλος κυρία Μαρία Παπαγεωργίου Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Ο κύριος Βασίλειος Καραμάνης Αντιπρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Αγρινίου. Η κυρία Αλεξάνδρα Σούφλα-Καρρά εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Οι κυρίες Ντίνα Παπά-Γκόβελα πρώην Προϊσταμένη της Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης και Μαρία Ψηλού Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος». Ο κύριος Βασίλης Ντελής πρώην Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου (1995-2007) και συγγραφέας της «Ιστορίας του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου. Η κυρία Βασιλική Κων. Μαραγιάννη Πρόεδρος του Ομίλου Κωσταντίνος Χατζόπουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα. Ο κύριος Χαράλαμπος Δημάδης. Ο κύριος Χρήστος Κ. Πριόβολος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου. Η κυρία Ανθή Παπαθανασίου Καθηγήτρια Ιστορικός. Η κυρία Πόπη Ντόβα – Μπαζάκα, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αγρινίου «Παλμός». Η κυρία Αντωνία Σκιαδά Διευθύντρια της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου. Η κυρία Σοφία Υφαντή πρόεδρος του συλλόγου Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. Ο κύριος Κώστας Κακαβιάς και η σύζυγός του κυρία Χριστίνα Τσιχριτζή. Οι κυρίες Ευαγγελία Φραγκοπούλου, Δήμητρα Τσιρώνη, Μαίρη Τζωρτζοπούλου. Η κυρία Δήμητρα Κων. Μαραγιάννη-Ντόβα, Ιατρός Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος και ο σύζυγός της ιατρός κύριος Κωνσταντίνος Μιχ. Ντόβας, απόγονος των Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού. Η καθηγήτρια Αγγλικών κυρία Pamela Winsor και ο σύζυγός της κύριος Πρέζας. Και πολλά μέλη και φίλοι της Αρχαιολογικής Εταιρείας.






































Σημ. 1η Ο αείμνηστος Θωμάς Μποκόρος και ο γράφων-μαθητής τότε-1965-66-67, με ένα 50αρι μηχανάκι Ζούνταπ, γυρίζαμε στους χωματόδρομους στα περίχωρα του Αγρινίου και «τραβούσαμε» φωτογραφίες με Ρωσικές μηχανές Ζενίθ, από πνιγμένες στα βάτα «αρχαίες πέτρες» και κρατούσαμε σημειώσεις, σε πακέτα τσιγάρων σκέτων, πλακέ σχήματος, ιδανικά για σημειώσεις «επί του πεδίου» και στην επιστροφή ο Θωμάς στο μαγαζί του-καθαριστήριο-δίπλα στην πλατεία Μπέλλου, αρχές της Πάνου Σούλου, τα καθαρόγραφε σε σημειωματάρια. Αργότερα κατάφερε κόντρα σε πολλές αντιξοότητες να εκδώσει τα  τρία τομίδια,  «Αιτωλία Ακαρνανία» (Ι) το 1968, «Η Χώρα των Φαιάκων» (2ο βιβλίο) το 1969 & «Αιτωλία-Ακαρνανία» (Αχελώος-Στράτος & τάφος του Οδυσσέως)-3ο βιβλίο-το 1969.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…